23.3.2023. 15:10
0
Preminula glumica Ljiljana Sedlar: Gledali smo je u Otpisanima, Boljem životu i Žikinoj dinastiji
Poznata srbijanska glumica Ljiljana Sedlar preminula je u 80. godini nakon kraće bolesti.
Ljiljana Sedlar je rođena 1. novembra 1943. godine u Beogradu, a u višedecenijskoj karijeri odigrala je na desetine uloga.

Ljiljana je bila tašta čuvenom Saši iz Boljeg života, kojeg je tumačio Boris Komnenić.

Ljiljana Sedlar

Prvu ulogu na velikom platnu ostvarila je 1968. godine u filmu "Pod staklenim zvonom", nakon čega su se nizale role u "Otpisanima", "Moj tata na određeno vrijeme", "Žikina dinastija", "Razvod na određeno vrijeme", "Špijun na štiklama" i mnoge druge.

Ljiljana Sedlar je najprepoznatljivija po ulozi Dude Pavlović, čuvene džangrizave tašte Saše Popadića u kultnoj seriji Bolji život. Ljiljana se pojavila u 20 epizoda čuvene serije.

Poznata je i po ulozi u filmu “Kaži zašto me ostavi”.

Posljednju ulogu ostvarila je 1998. godine u ostvarenju "Vraćanje" u kome je tumačila lik majke Nikoline djevojke, nakon čega se penzionisala.

Bila je dugogodišnji član Beogradskog dramskog pozorišta. Bavila se kulturno-umetničkim radom u društvenim organizacijama. Jedno vrijeme je bila i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta.

Nastupala je i na drugim beogradskim pozornicama.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.