28.7.2023. 20:41
0
Filip Zavadlav dobio novog advokata, šestog po redu
FOTO: Hina
Nakon što trostruki ubica Filip Zavadlav nije dostavio punomoć kojom potvrđuje da je angažirao Josipa Giljanovića za svog branitelja, sud mu je odredio branitelja Tonija Vukičevića po službenoj dužnosti, javlja Dalmacija danas. Podsjetimo, advokatica Doris Košta je na posljednjem ročištu kazala da otkazuje punomoć i da neće više braniti Zavadlava.

Zavadlav je tada predložio Josipa Giljanovića kao svog novog advokata.

- Više se bavi građanskim pravom, ali nema veze - naveo je tom prilikom. Međutim, njegova želja nije mogla biti ispunjena. Čak da je Zavadlav i dostavio punomoć, Giljanović ga ne bi mogao braniti.

Najduže ga zastupao prvi advokat
Razlog je taj što je Giljanović 2017. godine upisan u Imenik advokata Hrvatske advokatske komore, a da bi zastupao klijente optužene za teška kaznena djela, mora biti u Imeniku najmanje osam godina. Stoga će Zavadlava braniti Vukičević, još jedan splitski advokat za kazneno pravo.

Tako je postao šesti advokat koji će braniti Zavadlava. Prvi je bio Branko Šerić, koji je Zavadlava najduže zastupao. Sljedeća je bila Ivanka Šamija koja je praktički odmah odustala zbog sukoba interesa jer u drugom postupku brani Jerka Malvasiju, a on je bio Zavadlavova meta tokom ubilačkog pohoda.

Na prvom suđenju dobio 40 godina
Do raskola s Darkom Stanićem, trećim advokatom, došlo je zbog razlika u koncepciji odbrane. Uslijedio je Tadiša Milošević koji je potrajao duže od većine drugih, ali mu je Zavadlav prije nekoliko mjeseci otkazao punomoć i prvi put samostalno odabrao ko će ga zastupati, advokaticu Doris Koštu.

Inače, optužnica tereti Zavadlava da je "iz bezobzirne osvete" ubio trojicu muškaraca koji su prijetili njegovom mlađem bratu Stanislavu. Na prvom suđenju Zavadlav je dobio 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostepene presude vezan uz optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.