2.10.2023. 11:48
0
Kosovska ministrica: Ponašanje Srbije podsjeća na Rusiju uoči invazije na Ukrajinu
Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz je izjavila da raspoređivanje vojske Srbije na granici Kosova podsjeća na ponašanje Rusije prema Ukrajini prije njene invazije, te je pozvala Evropsku uniju da preduzme mere protiv Beograda, kao što je zamrzavanje statusa kandidata.

“Posljednjih godina nikada nije bilo ove vrste koncentracije trupa. Oružje koje tamo imaju, tenkovi – to nam daje loš osjećaj jer ne znamo kako će međunarodna zajednica odgovoriti”, izjavila je Gervalla-Schwarz za njemački emiter Deutschlandfunk u intervjuu danas.

Također je upozorila na retoriku Srbije, upoređujući njene “metode” sa ruskim ponašanjem prema Ukrajini.

“Zato je još važnije preduzeti neophodne korake”, rekla je ona.

Podcrtala je da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “neće zaustaviti na ovome ako se ne pošalju jasne poruke i ako ne vidi posljedice za svoje postupke”, te navela da bi to moglo uključivati i suspendovanje fondova EU za Srbiju i status kandidata za članstvo.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.