8.11.2023. 22:28
1
Plenković: Ja sam jedan od iskusnijih, jedan od utjecajnijih članova Europskog vijeća
FOTO: x/vlada rh
Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas u saboru, prilikom predstavljanja izvješća o održanim sastancima Europskog vijeća od aprila do oktobra , kako je jedan od najiskusnijih i utjecajnijih članova Europskog vijeća.

"Imate predsjednika vlade koji je jedan od iskusnijih, a neću reći previše, jedan od utjecajnijih članova Europskog vijeća", poručio je Plenković polemizirajući sa zastupnicom Centra Dalijom Orešković.

Naglasio je kako su duže od njega u Europskom vijeću jedino mađarski premijer Viktor Orban i rumunski predsjednik Klaus Iohannis. Plenković je zastupnicima kazao kako se na sastancima Europskog vijeća raspravljalo o ruskoj agresiji na Ukrajinu, ratu Izraela i Hamasa, nezakonitim migracijama, perspektivi proširenja EU, Višegodišnjem financijskom okviru itd.

Trenutno oko Europske unije postoji "gorući prsten" u koji spadaju spomenuti ratovi, velika nestabilnost u dijelovima Afrike i problemi povezani s nezakonitim migracijama, smatra Plenković. Plenković je ponovio kako vlada inzistira na tome da se granica čuva "našim sposobnostima" te da je ključno pitanje nezakonitih migracija riješiti na izvoru.

"Što je više ratova, nestabilnosti, propalih država, klimatskih promjena i nefunkcionalnih država, imat ćemo nažalost intenzivnije pravce nezakonitih migracija", kazao je Plenković.

Hrvatski se premijer ponovno osvrnuo na glasanje Hrvatske protiv rezolucije UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi, ali se ne spominje osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael.

Poručio je kako se ne spominje teroristički napad Hamasa iako je riječ o "temeljnom događaju" koji je pokrenuo trenutni rat, što podsjeća na rezolucije za vrijeme Domovinskog rata kada je Hrvatska "doživljavala rezolucije u kojima se nije htjelo priznati tko je tko".

Stoga je stvar "principa" i hrvatskog iskustva biti protiv takve rezolucije, istaknuo je hrvatski premijer. "Najgore je biti suzdržan. Mi smo imali dilemu ili biti za ili biti protiv. Suzdržan biti po ovakvoj stvari je najgore", kazao je Plenković, prenosi Index.

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.