13.11.2023. 9:21
0
Hrvati koji su pobjegli iz Gaze: Tačno se znalo gdje i kada počinje bombardovanje
FOTO: Screenshot / HRT
Na hiljade je krvavih sudbina onih koji su pogođeni ratnim sukobom u Pojasu Gaze. U Hrvatsku se vratilo više od 300 njihovih državljana.

Među posljednjih 22 je i rođena Virovitičanka koja je supruga Palestinca upoznala u Hrvatskoj na studiju. Sada su s djecom i unucima spas pronašli kod njezine rodbine. 

Pogled na zelenilo i seoska tišina vratili su obitelji Sbaih toliko željeni mir. Od izraelske objave rata život u Gazi bio je zastrašujući. Kažu, tačno se znalo gdje i kada počinje bombardiranje.

"Kad ima signala, dobijete poziv u kojem kažu - imate toliko vremena da napustite kuću", rekla je Vedrana Sbaih za HRT.

Oni ga nisu čekali. Još sredinom oktobra odlučili su potražiti spas, najprije kod rodbine u drugom gradu, no ni ondje nije bilo mira.

"A onda kad smo se vratili, jedna noć u Gazi je bila strašna, ni sekundu nismo zaspali i onda smo rekli mojoj kćeri koja živi vani da pokuša s ambasadom vidjeti mogu li nas izvaditi", priča Vedrana. 

"Kad god čujete vijesti, znate da će netko koga poznajete stradati"

Duga dva tjedna u Rafahu su čekali spasonosni prelazak granice, slušajući vijesti.

"Problem s ovim ratom je taj što, kad god čujete vijesti, znate da će neko koga poznajete u tom času stradati. Ako on i ne bude ozlijeđen, neko od njegovih voljenih će stradati", kaže Sani Sbaih. 

Sani je najstarije od šestero Vedranine djece. Nakon njegova rođenja prije trideset godina obitelj se odselila u očevu domovinu. Otac je vodio trgovinu, bavio se uvozom soli iz Izraela. Danas imaju samo ono osnovno.

"Uzeli smo nešto robe, nešto nakita, ako ne možeš jesti da ga prodaš. Tek nešto od robe i najvažnije stvari", kaže Vedrana. 

U njihovoj zemlji, kažu, više nema sigurnog mjesta.

"Ako bombardiraju zgrade vlade, u redu, možda je to za Hamas, ali ne i kad bombe padaju na kuće civila, bolnice", poručuje Sani.

Utočište su pronašli kod rodbine u blizini Virovitice, a koliko će ondje ostati, ne znaju. Najradije bi se što prije vratili kući, no potraje li rat, u Hrvatskoj namjeravaju tražiti posao.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.