20.1.2024. 17:09
0
Izvještaj PSVE: Izbore u Srbiji obilježile migracije birača i nepravedni uvjeti
Izbore u prosincu 2023. u Srbiji obilježili su nepravedni uvjeti, proceduralne neregularnosti i učestali navodi o organiziranju i prevoženju birača radi podrške vladajućoj stranci na lokalnim izborima, ocijenio je u izvještajuo izborima u Srbiji šef promatračke misije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) Stefan Šenah.

U nacrtu izvještaja, o kojem će se raspravljati na sjednici PSVE u ponedjeljak u Strazburu sa zabrinutošću se konstatira da se brojne nepravilnosti i nedostaci ponavljaju i predstavljaju duboko ukorijenjena pitanja koja bi vlasti u Srbiji trebalo da riješe što prije.

Uz ostalo navodi se da su delegacija PSVE (i predizborna delegacija) informirane o kredibilnim navodima o manipulaciji glasanjem, uključujući migraciju birača (posebno državljana BiH iz Republike Srpske koji imaju srbijansko državljanstvo) i fantomske glasače, što je izazvalo postizborne prosvjede.

Izvjestilac PSVE Šenah navodi da je na izvanrednim parlamentarnim izborima, iako su tehnički dobro vođeni, nudeći biračima izbor političkih alternativa, dominiralo odlučno učešće predsjednika države, što je zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke stvorilo nepravedne uvjete.

Ocjenjeno je da je izborni dan protekao glatko, ali su ga obilježili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedosljednu primjenu zaštitnih mjera tijekom glasanja i prebrojavanja glasova, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Zaključeno je i da je učestalost održavanja izvanrednih izbora u Srbiji dodatno narušila povjerenje javnosti u funkcioniranje demokratskih institucija i, zajedno s nedostatkom političke volje, ostavila je nedovršenim reforme koje su potrebne.

Ocijenjeno je da su osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali da je kampanja bila narušena oštrom retorikom, pristranošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

Vlasti u Srbiji se pozivaju da smislenim i kredibilnim izmjenama izbornih zakona spriječe organizirane migracije birača i da osiguraju da nezavisne i nadzorne institucije, posebno Regulatorno tijelo za elektronske medije i Agencija za sprečavanje korupcije, igraju proaktivnu ulogu u osigurajnu fer izbornih uvjeta.

Delegacija također podstiče srbijanske vlasti da organiziraju postizborni seminar s međunarodnim promatračima kako bi se razgovaralo o pitanjima koja izazivaju zabrinutost i načinima za unapređenje pravnog okvira i prakse, u skladu s obavezama Srbije kao države članice Vijeća uvrope, u bliskoj suradnji s tom organizacijom, uključujući Venecijansku komisiju i Grupu država protiv korupcije (GRECO).

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.