29.1.2024. 12:15
0
Majka Koste K. prvi put u javnosti: U sudnici prekoputa nje stajali roditelji ubijene djece
Majka dječaka ubice Koste K., Miljana K., stigla je u Palaču pravde na suđenje po optužnici Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu kojom joj se, zajedno s njenim suprugom, Vladimirom K., na teret stavlja da su svom sinu omogućili da koristi oružje.

Na suđenje je stigla nekoliko minuta nakon njenih advokata i šutke stajala ispred sudnice s njima, piše Blic.

Prekoputa nje, na drugom kraju hodnika stajali su roditelji ubijene djece koji su došli na današnje suđenje na kojem bi Vladimir i Miljana trebali iznijeti svoju odbranu te bi im se trebala pročitati optužnica.

Podsjetimo, Miljani K. se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela - Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih tvari, dok je Vladimiru na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela - Teško djelo protiv opće sigurnosti.

Tokom vanrednog obraćanja glavnog javnog tužitelja Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag Miljane K., pronađen na čahuri koja je nađena kod vrata u učionici historije, gdje je njen sin 3. maja usmrtio devetero vršnjaka i čuvara škole.

Za Miljanu K. tužiteljstvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.

Kako se navodi u optužnici, Vladimir K. je osumnjičen da je u periodu od godinu dana prije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje zračnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom te da gađa u mete.

"On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, usprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovom uzrastu", navodi se u priopćenju tužiteljstva.

Vladimir K. je svog sina prvo godinu dana prije kobnog 3. maja 2023. godine, u Streljačkom klubu obučavao kako da rukuje zračnim oružjem, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, kako da stoji i diše, nakon čega je odobrio obuku za gađanje iz vatrenog oružja – pištolja marke “Glok”.

Dva do tri mjeseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir K. je sina obučavao kako rukovati oružjem, puniti okvir i gađati u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. novembra 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gdje je dječak pucao iz zračnog pištolja u koncentrične krugove.

"Potom je 11. aprila ove godine ponovo dijete odveo u isti streljački klub gdje je pucalo u mete iz vatrenog oružja, i to iz pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za koje on posjeduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje", navodi se u saopćenju.

Tužiteljstvo navodi da je dječak ubica 24. aprila pronašao navedeno vatreno oružje i municiju, koji su se, umjesto u metalnom sefu s ključem, nalazili u dva plastična kofera koji su služili za prijenos oružja.

Tokom istrage je utvrđeno da je okrivljenik neosigurano vatreno oružje držao u koferima za prijevoz oružja i municije, umjesto u sefu pričvršćenom na zid u ormaru u hodniku, koji je okrivljenik prethodno nabavio radi ispunjavanja uvjeta za siguran smještaj i čuvanje oružja radi dobivanja odobrenja nadležnog tijela za nabavu i držanje vatrenog oružja. Koferi su se nalazili u jednom ruksaku crne boje.

Okrivljeni je tako, smatra tužiteljstvo, omogućio djetetu da dođe u posjed pištolja, a prethodno ga je obučavao da puca iz njega u streljačkom klubu, piše Blic.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.