12.2.2024. 12:25
0
Kurti: Odluka o zabrani dinara neće biti poništena
Premijer Kosova Albin Kurti kaže da se njegova vlada neće miješati u odluku Centralne banke Kosova (CBK) o zabrani dinara, ali da ta odluka neće biti poništena.

Kurti je za britanski medij "Blumberg" rekao da se zalaže za novu regulativu Centralne banke Kosova za poslovanje s gotovinom, prenose prištinski mediji. 

On je dodao da će Srbi dobiti vremena da se prilagode novoj odluci.

"Ne mogu da poništim ovu odluku. Nećemo imati nikakvu vrstu kaznenih mjera, ne želimo nikoga da kažnjavamo", rekao je on. 

Govoreći o Briselskom sporazumu i Ohridskom aneksu, Kurti je rekao da je sporazum sa Srbijom potreban što prije i da trenutnih tenzija ne bi bilo da je došlo do defakto i dejure priznanja od strane Srbije.

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji rekao je u emisiji Slobodno srpski da je Uredba CBK o gotovinskom poslovanju, od 27. decembra 2023. godine, koja je izazvala zabrinutost građana Kosova koji imaju primanja u dinarima, donijeta da bi se obezbijedio integritet i poboljšao finansijski sistem Kosova.

"Uredba je početno adresirala pitanje integriteta finansijskog sistema zemlje, regulisala je da se uvoz i izvoz novca, gotovine na Kosovu, vrši samo preko Centralne banke, zato što je, u skladu sa zakonom, jedina ovlašćena da snabdijeva ekonomiju, ili ako se vrši od strane drugih finansijskih institucija, da se traži dozvola od Centralne banke. Dakle, na ovaj način mi ćemo znati koliko novca ulazi i od koje lokalne ili međunarodne banke i takođe koliko novca izlazi", kazao je Ismailji.

Uredba CBK nije direktno zabranila nijednu valutu, dodao je, pa ni dinar koji ima isti status s drugim ne-evro valutama. 

"Ako bismo zabranili dinar, morali bi zabraniti i funtu, franak i dolar. U stvari one se nisu zabranile, samo je definisano da kao sredstvo plaćanja, kao instrument za plaćanje, služi samo jedna jedina valuta, a to je evro. Sve ostale valute, uključujući dinar, su dozvoljene da se imaju. Dakle, svaki Srbin sa Kosova, ne čini nikakvo kršenje zakona kada ima dinare u džepu, to je njegov izbor, ima pravo da ode da ih konvertuje u nekoj licenciranoj instituciji, bilo evre u dinare, bilo dinare u evre, ima pravo da ima štedni račun u banci, ako mu banka nudi u dinarima", rekao je on i potvrdio da niti u jednom svom članu Uredba ne zabranjuje primanje sredstava iz Srbije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.