4.6.2024. 18:36
0
Lokalni izbori u Srbiji, kako se glasalo u Sandžaku: U Tutinu ubjedljiva pobjeda SDA, u Sjenici pobijedila Zukorlićeva stranka
Građani Srbije u nedjelju birali su odbornike na ponovljenim lokalnim izborima u 89 gradova i općina, a koalicija oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) već u izbornoj noći tvrdila je da je osvojila vlast u većini izbornih jedinica.

Što se tiče Sandžaka, u nedjelju su ponovljeni lokalni izbori u Sjenici i Tutinu.

Ubjedljivu pobjedu u Tutinu odnijela je Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) osvojivši 18 mandata. Lista Stranke pravde i pomirenja (SPP) osvojila je 2.290 glasova, te će imati šest odbornika. Također, šest odbornika osvojila je Sandžačka demokratska partija (SDP), koja je na ovim izborima nastupila u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

U Skupštinu Tutina ući će i četiri grupe građana, "Tutin-naš grad" sa tri mandata, "Sandžak u srcu – Tutin na prvom mjestu" sa dva, "Pokret pravde i razvoja" te "Složno za Tutin" sa po jednim mandatom.

U Sjenici je situacija nešto drugačija. Prema podacima Općinske izborne komisije (OIK) Sjenice, a na osnovu obrađenih rezultata sa svih biračkih mjesta, najviše glasova osvojila je lista Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Taj rezultat trebalo bi da im donese devet odborničkih mandata, koliko će imati i lista Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Na trećem mjestu je lista okupljena oko koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, a četvrtom Sandžačke demokratske partije. Obje liste dobile su po šest mandata.

Pet mandata pripalo je listi grupe građana "Bez diskriminacije – Aldin Dino Kurtović", dok lista "Za budućnost i razvoj Sjenice – Fadil Nikšić" ima tri odbornika. Lista "Veran – Veroslav Karličić Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Novo lice Srbije (NLS) – Miloš Parandilović" dobila je jedan mandat.

Predsjednik SPP-a Usame Zukorlić izjavio je danas da je zadovoljan ostvarenim rezultatima   i najavio da će oni biti "stožer nove vlasti u Sjenici". Naveo je da će SPP "sa svojim prijateljima iz Grupe građana ‘Bez diskriminacije’ i srpskim partnerima (SNS)" raditi na formiranju nove vladajuće većine.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.