12.6.2024. 22:29
0
Reakcije na Vučićev "sabor": Zapad prijeti "ozbiljnim posljedicama"
Ni poslije pet dana od održavanja Sverpskog sabora u Beogradu, na kojem smo čuli da više ništa neće biti isto, ne stišava se "bura" i ne prestaju da stižu reakcije cijelog svijeta, piše Nova.rs. Poruke su odjeknule dalje od Trga republike, gdje je prema pojedinim procjenama bilo skromnih 2.500 ljudi, a brojni zapadni zvaničnici izrazili su nezadovoljstvo onim što su čuli i vidjeli na pomenutom saboru. Dok jedni tvrde da su poruke sa skupa opasne, drugi netačne, ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill tvrdi da je Srbija konstruktivna i da očigledno nema razloga za zabrinutost.

Na temperaturi većoj od 30 stepeni, sa ljudima u narodnim nošnjama, uz paradu zastava i nacionalnog sentimenta, prije pet dana održan je dugo najavljivani Svesrpski sabor koji je trebalo da okupi predstavnike svih Srba iz regiona.

Već na prvi pogled bilo je jasno da je njemu prisutan samo dio srpske zajednice, ali je i on bio dovoljan da skrene pažnju široke svjetske i evropske javnosti. Na ovom skupu usvojena je zajednička Deklaracija, najavljeno je da više ništa neće biti isto, a izrečene su i određeni stvari koje je Zapad protumačio kao direktan atak na Dejtonski sporazum.

Dok u Beogradu još uvijek traju promišljanja i analize čemu je taj sabor služio i da li je ispunio svoju svrhu, koja je od samog početka u magli, nižu se reakcija zapadnih zvaničnika i evropske javnosti.

Iako se njihove formulacije i poruke razlikuju, već sad je jasno da ključni zapadni partneri i akteri nisu zadovoljni onim što su čuli i najavljuju ozbiljne posljedice ako neko želi da nametne promjenu okvira u BiH koji je ustanovljen Dejtonskim sporazumom.

Najviše pažnje do sada privukla je reakcija ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, koja se zvanično oglasila i navela da RS nije država, već da postoji u okviru BiH.

"Zaključci usvojeni na svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu ukorijenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama", naveli su u svojoj reakciji.

U saopćenju su naznačili da ti zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako donosioci tvrde, već da su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

Na održavanje Svesrspkog sabora u Beogradu 8. juna reagirala je njemačka ministrica vanjskih poslova Anmalena Baerbock, koja je poručila da je takav događaj zabrinjavajuć i da nema podršku Njemačke i Zapada.

Njen stav saopćio je kabinet predsjedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića koji je sa njom u utorak razgovarao u Berlinu.

"Prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH su potpuno neprihvatljive za Njemačku i Zapad", rekla je takođe Baerbock prema saopćenju iz kabineta Bećirovića.

Bećirovićev kabinet u Sarajevu je prenio da je on u razgovoru s Berbok ocijenio da je održavanje "Svesrpskog sabora Srbije i RS" bilo "najteži napad na Dejtonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas".

Povodom Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru oglasili su se i predstavnici EU. Peter Stano, portparol EU naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Brisel od lidera zapadnog Balkana "očekuje da njeguju principe i vrijednosti za koje se EU zalaže".

"Očekujemo od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji da njeguju dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrijednosti za koje se EU zalaže", naveo je Stano.

U odgovoru posebno je naglašeno da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak BiH ne može biti narušen i i da će svaka akcija protiv toga dovesti do ozbiljnih posljedica.

Američki State Department je povodom usvojene deklaracije na "Svesrpskom saboru" pozvao političke lidere sa zapadnog Balkana da bolje iskoriste svoje sastanke kako bi promovirali regionalnu stabilnost i pomirenje.

"Retorika i postupci (predsjednika) Milorada Dodika o otcjepljenju RS dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući stanovnike RS, žele i zaslužuju", naveo je između ostalog State Department.

Na konkretno pitanje kakvo je njegovo mišljenje u vezi sa porukama koje su izrečene na saboru i kakav je njegov stav povodom izjave stranog zvaničnika u BiH, ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill rekao je za Nova.rs da Srbija ima konstruktivnu ulogu u procesu stvaranja mirne i prosperitetne budućnosti za zapadni Balkan.

"Fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav zapadni Balkan, povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem. Srbija ima konstruktivnu ulogu u tom procesu i mi pozdravljamo mnoge primjere njenih lidera u kojima se obavezuju da će to učiniti", odgovorio je ambasador Hill na pitanja Nova.rs.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je ambasadi SAD u Sarajevu nakon što su oni prokomentirali održavanje Svesrpskog sabora i poruke poslate sa ovog skupa, a koje su prema riječima ljudi iz ambasade, protiv Dejtonskog sporazuma.

Iako je najavljeno da će odgovor biti "žestok", o čemu su naširoko svjedočile i naslovne strane provladinih tabloida, Vučićev odgovor uglavnom je usmjeren na pitanje odakle se pojavila formulacija da entiteti u BiH ne mogu da imaju pravo na imovinu.

"Baš je interesantna kritika bila naših partnera po pitanju Srpskog sabora. Rekao sam da ću postaviti neka pitanja. Međutim, rekao sam da ću postaviti neka pitanja i vi ste čuli mnogo puta, u cijelom regionu, jednu sintagmu koja glasi duh Dejtonskog sporazuma. Ako mi kao zemlja potpisnica nismo garant sprovođenja, ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. Dejtonskim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta u BiH. Moje prvo pitanje je kako gdje i od kada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Molim vas da mi konkretno odgovorite na osnovu kojeg dokaza ste došli do zaključka da imovina pripada centralnim vlastima. Očekujem da mi odgovorite", rekao je Vučić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.