20.9.2024. 14:15
1
Zaharova: Rusija podržava zahtjev za povratak srbijanskih sigurnosnih snaga na Kosovo
Rusija pozdravlja namjeru da se ponovo podnese zahtjev za povratak srbijanskih sigurnosnih snaga na Kosovo što je u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), kazala je u petak glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istaknula kako je inicijativa srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za rješavanje situacije na Kosovu jedini mogući korak Beograda te dodala da Moskva podržava mjere koje Vučić predstavio prošlog tjedna, zahtijevajući ponajprije povratak na polazne točke svih dosad međunarodno priznatih i prihvaćenih sporazuma dviju strana.

Među predstavljenim mjerama su zahtjevi za poštene i slobodne izbore, povratak srpskih sudaca i tužitelja na dužnosti, povratak Srba u policiju na sjeveru Kosova, kao i hitno formiranje Zajednice srpskih općina.

"Inicijativa predsjednika Vučića sugerira da je to jedini mogući korak koji Beograd sada vidi. U potpunosti podržavamo postavljene zahtjeve, pozdravljamo namjeru za ponovnim podnošenjem zahtjeva za povratak srbijanskih sigurnosnih snaga na Kosovo što je skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a", istaknula je Zaharova na marginama Euroazijskog foruma žena, prenose srbijanski mediji.

Rusija drži kako trebaju biti ukinute jednostrane odluke kosovskog premijera Albina Kurtija, između ostalog i odluka o zatvaranju srpskih ureda, banaka, poštanskih ekspozitura, te odluka o zabrani uporabe srpskog dinara na Kosovu.

Odluka kosovskih vlasti da zatvori paralelne institucije koje na sjeveru Kosova kontrolira Beograd dovela je do novih zaoštravanja odnosa dviju zemalja.

Kosovske vlasti zatvorile su pet ureda kako bi uspostavile ustavnopravni poredak na cijelom teritoriju, no Beograd je optužio premijera Kurtija za represiju čiji je cilj protjerivanje Srba.

Istodobno su i Europska unija i Sjedinjene Američke Države upozorile kosovske vlasti zbog nekoordiniranih akcija kosovske policije i zatvaranja ureda te zatražile da ne povlače jednostrane poteze.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.