28.10.2015. 16:06
0
Afrička unija optužila Vladu Južnog Sudana zbog silovanja, mučenja i kanibalizma
Afrička unija optužila je vladu i pobunjeničke snage u Južnom Sudanu za ekstremno nasilje od izbijanja sukoba krajem 2013. godine, uključujući kanibalizam.

Istražna komisija pronašla je dokaze o ubistavima, mučenjima, sakaćenju i silovanjima, većinom civila, kao i o prisilnom kanibalizmu. Međutim, istražna komisija navodi da tokom sukoba nije počinjen genocid.

Tenzije su i dalje jake, dok se mirovni sporazum između pobunjenika i vlade u avgustu konstantno krši.

Desetine hiljada ljudi izgubilo je život, a još dva miliona istjerano je iz domova od početka građanskog rata prije skoro dvije godine.

U svom izvještaju Unija navodi da su identifikovani počinioci nasilja na obje strane, prenosi BBC. U saopštenju se navode detalji brutalnih ubistava, otmica žena i seksualno nasilje većinom protiv civila koji nisu učestvovali u sukobima.

Očevici su rekli da su vidjeli ljude primorane da piju krv i jedu meso upravo ubijenih ljudi. 

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.