29.10.2015. 18:36
0
Rusija priprema majmune za put na Mars
Ruski naučnici su priznali da obučavaju majmune za ambicioznu misiju na Marsu koja počinje za samo dvIJe godine. Rusi žele da prestignu SAD u trci za otkrivanje Marsa.

Oni obučavaju rezus makaki majmune, koji bi mogli da postanu prvo živo biće koje je kročilo na Mars.

Ova vIJest je samo poslednji u nizu znakova da se Hladni rat ponovo zahuktava, ali u novom vIJeku.

Početkom mJeseca, ruska svemirska agencija je objavila da će pokrenuti novu misiju na Mjesec uz plan da se uspostavi stalna ljudska baza na Mjesecu u narednoj deceniji.

Stručnjaci sa Ruske akademija nauka u Moskvi pripremaju četiri rezus makaki majmuna za misiju koja će početi za dvije godine.

Životinje se obučavaju tri sata dnevno kako bi za dvije godine mogle same da otputuju u svemir i stignu na crvenu planetu 2017. godine.

Naučnici ih uče da koriste džojstik, ali i da rješavaju matematičke zadatke i mozgalice. Oni svaki put kada uspješno riješe zadatak bivaju nagrađeni sokom.

Kada se završi obuka, majmuni bi trebalo da budu osposobljeni da sami rješavaju zadatke. Naučnici se nadaju i da će majmuni moći da podučavaju druge majmune.

Vodeći stručnjak, Inesa Kozlovskaja, rekla je: „Mi pokušavamo da ih naučimo sve što možemo kako bi oni mogli da istražuju svemir van naše orbite“.

NASA se nada da će stići na Mars do 2030. godine, ali i Kina takođe priprema ambiciozni projekat za sletanje na Mars.

(Merima Druškić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.