16.2.2016. 17:03
0
Kinezi sele 10.000 ljudi, jer grade teleskop na površini od 30 fudbalskih terena
Kineske vlasti će preseliti oko 10.000 osoba da bi na tom području izgradili najveći radio teleskop u svijetu. Kako navode kineski državni mediji, ogromni prijemnik će biti izgrađen u provinciji Guizhou na jugoistoku zemlje.

Stanovnici sa tog područja će biti raseljeni u druga mjesta kako ne bi došli u dodir sa elektromagnetizmom teleskopa.

Navodi se da će teleskop zauzeti površinu od oko 30 fudbalskih terena. Kineske vlasti su saopćile da će do septembra 2016. godine biti raseljeno 9.110 ljudi koji žive u prečniku od pet kilometara.

Stanovnici koji se presele u druge gradove će dobiti i novčanu odštetu od 1.650 eura, kao i podršku u vezi sa pronalaskom novog doma.

Projekat izgradnje teleskopa pod nazivom FAST započet je u martu 2011. godine i koštat će oko 165 miliona eura. Kineske vlasti su navele da će teleskop poslužiti u potrazi za inteligentnim životom u svemiru.

Teleskop pod nazivom FAST bi trebao biti pušten u rad već tokom ove godine. 

(Anadolu Agency)
SeleKinezi
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.