28.2.2016. 10:54
0
Švicarska: Danas referendum o automatskoj deportaciji stranaca
Švicarski glasači danas izlaze na referendum koji je predložila desničarska nacionalistička stranka, a koji će, ukoliko bude prošao, značiti automatsku deportaciju stranaca koji počine i najmanje krivično djelo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Referendum je uslijedio nakon nekoliko inicijativa proteklih godina koje su naglašavale "oštrije mjere" protiv stranaca. 

Prema posljednjim anketama, ishod referenduma je neizvjestan s tim što skoro polovina građana (od njih pet miliona) podržava incijativu desničarske Švicarske narodne stranke (SVP) koja zagovara "protjerivanje" stranaca iz zemlje bez obzira na to koliko dugo su živjeli u Švicarskoj. 

Zakon koji predlaže SVP odnosi se na protjerivanja stranaca za krivična djela silovanja, ubistva, trgovinu ljudima, ali i falsifikovanje dokumenata ili vandalizam.

Takve "mjere", kako su ranije rekli iz SVP-a, smanjile bi stopu kriminaliteta u zemlji. Navodno, policijski podaci iz 2014. godine pokazuju kako su više od pola osuđenika za neka kriminalna djela bili stranci.

Pojedini kritičari proteklih dana oštro su kritikovali referendum naglašavajući kako bi njegovo usvajanje narušilo demokratski koncept Švicarske. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.