26.3.2016. 12:49
0
Hartmann pod istim krovom s Karadžićem: Da li je u šutnji sigurnost?!
Nalazi se pod istim krovom sa Radovanom Karadžićem, koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na 40 godina zatvora, i generalom Ratkom Mladićem, koji čeka na izricanje kazne, te još nekim muškim stanarima.

Florence Hartmann, novinarka i bivša glasnogovornica haškog tužilaštva, koja je uhapšena u četvrtak ispred zgrade Međunarodnog tribunala za ratne zločine, jedina je zatvorenica u Scheveningenu.

Nalazi se pod istim krovom sa Radovanom Karadžićem, koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na 40 godina zatvora, i generalom Ratkom Mladićem, koji čeka na izricanje kazne, te još nekim muškim stanarima.
 
U samoći ševeningenske ćelije, kada svako preispituje svoje poteze i šta je radio u životu, i Florence bi, poput Andrićevog vezira Jusufa, mogla ponavljati misao "u ćutanju je sigurnost”. Ali ona nije htjela da šuti i zbog toga plaća visoku cijenu. Prije nego što pokušamo predstaviti šta je zapravo "zgriješila”, skicirajmo, zbog čitalaca, u nekoliko rečenica profesionalnu i životnu karijeru ove francuske novinarke.
 
Kao novinarka Le Monda izvještavala je o raspadu Jugoslavije i o ratovima devedesetih. Njoj nije trebalo objašnjavati "ko puca na Sarajevo”, ko ratuje u Bosni iako "Srbija nije u ratu”, ko su žrtve, a ko agresori. I o tragičnoj agresiji na BiH Florence je svjedočila iz prve ruke, prolazeći barikade, tražeći sagovornike na svim stranama i preživljavajući mnoge neugodnosti: od stavljanja pištolja na glavu na Palama 1993., pa do vijesti koju je čula u aprilu 1994. na Radiju Bosne i Hercegovine, da joj se zabranjuje ulazak u Srbiju, u kojoj su tada bila njena djeca.
 
U domaćoj javnosti Hartmannova je postala poznata kao glasnogovornica (a bila je i politička savjetnica za Balkan) glavne haške tužiteljice Carle del Ponte punih šest godina. Nakon napuštanja ovog posla objavila je knjigu "Mir i kazna” (2007), zbog čega leži u zatvoru. Ali suštinski, Florence Hartmann je više razljutila sudije zbog teksta koji je objavila u britanskom Gardijanu u kojem je skicirala manipulacije sudija Tribunala.
 
Šokirani viješću o hapšenju Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i protest protiv ove sramne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Haagu, te zahtijevamo njeno hitno oslobađanje, stoji u mailu upućenom našoj redakciji, čiji su potpisnici građani Sarajeva, BiH i svijeta...
 
- Gospođa Hartmann je osoba koja je posvetila svoj život odbrani slobode, pravde i istine. Podsjećamo javnost da je ona i počasna građanka Sarajeva, te da je njeno hapšenje uvreda građanima Sarajeva. Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našem protestu, putem Facebook stranice RELEASE FLORENCE HARTMANN.

(Oslobođenje)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.