28.3.2016. 12:59
0
Izbjeglice na grčkim otocima: Žele nastaviti put ka zapadnoevropskim zemljama
Nakon sporazuma između Evropske unije (EU) i Turske o rješavanju migrantske krize, koji je na snagu stupio prije više od sedam dana, izbjeglice nastavljaju čekati u kampovima na grčkim otocima.

Nakon sporazuma između Evropske unije (EU) i Turske o rješavanju migrantske krize, koji je na snagu stupio prije više od sedam dana, izbjeglice nastavljaju čekati u kampovima na grčkim otocima, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbjeglice koje je ekipa AA zatekla u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lezbos govorile su o teškom putu koji su prešle, uslovima života u kampu, kao i očekivanjima od budućnosti.

Sirijka koja se predstavila kao Emine ispričala je kako je s suprugom iz Halepa pobjegla od smrti i gladi, kako su u Turskoj boravili približno mjesec dana, a potom platili po 700 dolara za svakog od njih da 20. marta krenu na “put nade” preko Egejskog mora.

Ona se sa suzama u očima prisjetila putovanja na kojem je izgubila supruga, koji nije uspio preživjeti put.

“Želim ići odavde. Gdje god. Ne želim se vratiti u Tursku. Možda u Njemačku”, rekla je Emine i dodala kako su im u kampu uzeli otiske prstiju, ali da im niko kasnije nije rekao šta će biti s njima i šta ih sada čeka.

Istim brodom s Emine stigla je i Seja (20) koja je rekla da je na put krenula iz sirijskog grada Daraa i da je njen suprug još uvijek u Siriji. Ona je istakla da želi otići u Austriju, gdje se trenutno nalazi njena porodica.

“Registrovani smo, ali nam niko ništa ne govori. Ništa ne znamo. Samo čekamo”, dodala je Seja.

Ali (22) je stigao iz grada Lahorea, u kojem je jučer izveden samoubilački napad. Kako je kazao, nema pasoša i platio je hiljadu dolara da dođe na Lezbos. Mladić je dodao da su uslovi života u kampu vrlo teški i da ne zna koliko će tu ostati. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.