18.7.2016. 14:49
0
Nema prepreka za izručenje Gulena Turskoj
Sporazum o ekstradiciji koji je između Republike Turske i SAD-a na snazi tri i pol decenije precizno određuje da činjenje krivičnog djela ili podsticanje istog protiv predsjednika ili premijera država ili njihovih porodica neće imati karakter političke krivice, a upravo u skladu sa tim dijelom Sporazuma bi SAD trebao po zahtjevu Turske isporučiti Fetullaha Gulena, koji je vođa terorističke organizacije FETO/PDY.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) u petak navečer je izvela neuspjeli pokušaj državnog udara u Turskoj posredstvom svojih podanika koji su ranije infiltrirani u Turske oružane snage. Nakon što je pokušaj puča ugušen, oči javnosti uperene su ka SAD-u u iščekivanju da li će zvanični Washington Turskoj izručiti vođu te organizacije Fetullaha Gulena. 

Sporazum o ekstradici kriminalaca i uzajamnoj pomoći u krivičnim postupcima između Republike Turske i SAD-a potpisan je 7. juna 1979. godine, a na snagu je stupio 1. januara 1981. godine. 

Slučajevi odbijanja zahtjeva za izručenje navedeni su u Članu 3. Paragraf a) u kojem se navodi da država drugoj strani nije obavezna izručiti osumnjičenog za djela političkog karaktera kako bi se spriječilo da neko bude kažnjen zbog političkih stavova ili djelovanja. 

Međutim, u nastavku teksta Sporazuma se navodi i izuzetak koji se može primijeniti i na slučaju Gulena. 

“Politički karakter neće imati krivična djela koja su učinjena protiv predsjednika države, premijera države ili članova njihove porodice“, navodi se u Sporazumu, a upravo ova odrednica nameće da Gulen ne može biti tretiran kao politički osumnjičenik. 

Gulen kao “vođa neuspjelog vojnog udara“ više nema pravnog osnova za izbjegavanje izručenja, a za šta se do sada često pozivao na “različitost političkih pogleda“. 
Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara i svrgavanja legalne vlade i predsjednika u Turskoj, Gulen je ostao bez zakonskih uporišta koja bi spriječila njegovo izručenje iz SAD-a u Tursku, a očekuje se intenziviranje kontakata na relaciji između Ankare i Washingtona u vezi sa procesom izručenja. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon ugušenog državnog udara pozvao vlasti SAD-a da Turskoj izruči Gulena, vođu organizacije koja stoji iza tog pokušaja. 

Tužilaštvo u Ankari je prije nekoliko dana turskom Ministarstvu pravde predalo dokumentaciju sa zahtjevom za izručenje Gulena, prvoosumnjičenog u istragama o terorističkoj organizaciji FETO/PDY, a Ministarstvo je zaduženo za slanje te dokumentacije nadležnim institucijama SAD-a. 

U dokumentaciji se navodi da je Gulen počinio niz krivičnih djela uključujući teške prevare, falsificiranje službenih dokumenata, zavjeru, pranje ilegalno stečene imovine, ilegalno prisluškivanje i snimanje razgovora ljudi, kršenja prava na privatnost i ilegalno prikupljanje ličnih podataka ljudi. 

“Džemat koji je osnovao i vodi osumnjičeni Fetullah Gulen je infiltriran u vojne, pravosudne, policijske i birokratske institucije. Taj kadar zloupotrebljava religiju.Organizacijom upravlja Fetullah Gulen. Njegove specijalne naredbe iz inozemstva donose specijalni kuriri. Opće naredbe se šire u šiframa na druženjima i razgovorima. Članovi njegove organizacije se nalaze u svim institucijama Turske“, navodi se u dijelu dokumentacije koju je pripremilo tursko tužilaštvo. 

Povrh toga, Turska će u zvaničnom zahtjevu za izručenje Gulena navesti i dokumentaciju u kojoj se tereti za pokretanje državnog udara. Ostaje da se vidi kojim pravnim smjerom će se kretati proces izručenja koji ima zakonske osnove i utemeljenje u bilateralnom sporazumu između dvije zemlje. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.