10.8.2016. 20:29
0
Yenel: EU i NATO ostaju ključni partneri Turske
Evropska unija i NATO ostaju ključni partneri Turske uprkos njenom približavanju s Rusijom, a razlike s EU oko provedbe sporazuma o bavljenju migrantima mogu uskoro biti izglađene, izjavio je u srijedu turski ambasador u EU.

Diplomata od karijere Selim Yenel izjavio je u intervjuu za Reuters da je Ankara spremna da promijeni antiterorisrtički zakon kako je tražio Bruxelles, i moguće je da neće ponovo uvesti smrtnu kaznu, potez za koji čelnici EU tvrde da će okončati pregovore o pridruženju bloku.

- Ništa se nije promijenilo - izjavio je Jenel, odbacujući zapadne brige da bi sastanak između turskog predsjuednika Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao nagovjestiti preokret u turskoj politici prema Moskvi.

Erdogan se sastao s Putinom u utorak u blizini St Petersburga, u prvoj posjeti inostranstvu turskog čelnika od propalog vojnog udara 15. jula i čistki koje su zategnule turske odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropom.

Yenel je pokušao pružiti uvjeravanja evropskim partnerima oko martovskog sporazuma o izbjeglicama koji je okončao priliv mnigranata u Evropu preko Turske, za koji su turske vlasti upouzorile da bi mogao propasti ukoliko EU ne omogući bezvizni režim za nosioce turskih pasoša. 

Prije pristanka na viznu liberalizaciju, Briuxelles želi da Turska ublaži svoj antiteroristički zakon, skoro nepremostivi zahtijev za Ankaru posebno nakon propalog puča. 

- Nismo rekli da smo zatvorili vtrata. Rekli smo da ako promjene koje se traže od nas ne spriječavaju našu borbu protiv terorizma, mi ćemo ih razmotriti - izjavio je Yenel, zuzimajući pomirljiviji ton.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.