2.9.2016. 15:46
2
Ispovijest nastavnika koji je djelovao u FETO-u: Gulen je lično naredio državni udar u Turskoj 15. jula
Dugogodišnji uposlenik u obrazovnim ustanovama pod kontrolom terorističke organizacija Fetullahci paralelne državne strukture (FETO/PDY) inicijala A.O., u izjavi datoj u tužilaštvu u Istanbulu je rekao da je naređenje za državni udar koji su članovi FETO-a pokušali izvesti 15. jula u Turskoj, dao lično Fetullah Gulen, javlja Anadolu Agency (AA).

Dugogodišnji nastavnik u školama terorističke organizacije FETO, A.O. se obratio istanbulskom tužilaštvu rekavši da je dugi niz godina radio u FETO obrazovnim ustanovama izvan Turske, te da želi u tužilaštvu dati izjavu u vezi sa svim poznatim mu dešavanjima prije i poslije pokušaja puča u Turskoj.

On je rekao da je još kao srednjoškolac boravio u domu u vlasništvu organizacije pod vodstvom Gulena, koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a čije je izručenje zvanično zatražila Turska. Kao student je boravio u njihovom studentskom domu. Potom je, kako je rekao, po završetku studija, zaposlen u jednoj od FETO škola.

Rekavši da je 16. jula konačno "vidio pravo lice džemata (organizacije pod vodstvom Gulena)", on je kazao kako je otišao u turski konzulat u Obali Slonovače, gdje je radio, i tamo rekao da je spreman na svaku pomoć u istrazi. 

Nakon toga se s porodicom vratio u Tursku, a u tužilaštvu je otkrio da je član FETO-a Adnan Hosoglu, inače zadužen za područje Senegala, a koji je bio u direktnoj vezi s Gulenom, okupljenima na redovnim sastancima rekao kako će ih vojska spasiti nagovještavajući tako puč.
"Kao čovjek koji je godinama u Africi radio unutar organizacije, mogu reći da je Fetullah Gulen lično naredio državni udar i da je lično rukovodio njime. Godinama je svoje ljude postavljao u oružane snage, a onda ih je 15. jula pokrenuo u pokušaju da izvrše državni udar. Od 17. do 25. decembra prošle godine je pokušao da to uradi kroz FETO članove u pravosuđu, a kada to nije uspjelo onda je pokrenuo 'zelene', kako je zvao članove organizacije infiltrirane u redove vojske. Iz njihovih posljednjih govora koje sam čuo, Gulen je i na simboličan način, obukavši zelenu odjeću pokrenuo svoje pristalice u redovima vojske", rekao je A.O.

Rekavši da je duže od 15 godina proveo unutar te organizacije, podsjetio je i na zahtjeve starješina u organizaciji koji su tražili intenziviranje komunikacije među članovima FETO-a putem mobilnih telefona, uz zahtjev za sve intenzivnijim molitvama za uspjeh organizacije.

A.O. nakon izjave u tužilaštvu nije zadržan u pritvoru.

(Anadolu Agency)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.