6.11.2016. 13:44
0
Novi val sukoba u Jemenu: Poginule najmanje 44 osobe
Najmanje 44 osobe poginule su u novom valu sukoba koji se vode između provladinih snaga u Jemenu i pobunjeničkog šiitskog pokreta Huti, javlja Anadolu Agency (AA).

Sukobi su u ratom zahvaćenom Jemenu intenzivirani juče u distriktu Nahm koji se nalazi istočno od Sane. Komandant provladinih snaga Abdullah al-Shanqadi saopćio je kako je u sinoćnjim sukobima ubijeno najmanje 19 pripadnika pobunjeničkog pokreta Husi, a da su poginula i tri jemenska vojnika.

Al Shanqadi tvrdi da su provladine jemenske snage oslobodile selo Mobdia koje su kontrolirale snage pokreta Husi. Sukobi traju i u Taizu, a u protekla 24 sata poginulo je najmanje 11 pobunjenika Husi.

Lokalni izvori javljaju da su četiri civila poginula, a deset ranjeno u artiljerijskim napadima koje su militanti Husi izveli u zapadnom predgrađu Taiza.

Jemenska vojska izvela je napad na konvoj pobunjenika Husi u južnom gradu Al Bayda, a u napadu je ubijeno najmanje sedam militanata. Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat kada su pobunjenici, predvođeni šiitskim pokretom Husi, zauzeli glavni jemenski grad Sanu, a potom i druge regije.

Predsjednik Jemena Abd Rabbuh Mansour Hadi i njegova vlada izbjegli su u Saudijsku Arabiju, a južni grad Aden trenutno je administrativni centar međunarodno priznate jemenske vlade. Konflikti u Jemenu dodatno su eskalirali u martu prošle godine kada je Saudijska Arabija sa svojim arapskim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika u Jemenu. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.