9.11.2016. 21:43
0
Na današnji dan prije 27 godina pao Berlinski zid
Prije tačno 27 godina, na današnji dan 9. novembra 1989. pao je Berlinski zid. Iako on tog dana nije fizički srušen, taj datum se uzima kao njegov pad jer su stražari masi koja je pohrlila ka zidu, dozvolili da pređe u Zapadni Berlin. Istočne Berlince su tog dana sa druge strane zida dočekali zapadni Berlinci u slavljeničkoj atmosferi.
U periodu od 1950. do 1961. godine više od tri i po miliona Nijemaca je prebjeglo iz Istočne u Zapadnu Nemačku.

Napetost između Zapada i Istoka je kulminirala 1961. godine, kad je donijeta odluka da se fizički razdvoji Istočna od Zapadne Nemčke. Prvo je postavljena bodljikava žica, a malo kasnije je krenula i izgradnja betonskog zida. 







Narednih 28 godina zid je razdvajao ljude, živote, ljubavi... Čak je nekoliko stotina ljudi izgubilo živote pokušavajući da se dokopaju zapadne strane.

Godine 1963. kreće izgradnja zida druge generacije. Betonske ploče su postavljene jedna preko druge, probijanje je bilo praktično nemoguće.

Do 1965. godine su napravljena dva zida, a između njih je bio prazan prostor, tzv. pojas smrti.

Osamdesete su sa sobom donijele miris promene. Svijet je sve više pritiskao Ruse da uklone zid. Protesti u Berlinu su bili sve češći i masovniji, Rusi su odbili da se miješaju.

No, na današnji dan, 9. novembra 1989. godine, zid je srušen.


(Dnevni avaz/Aldijana Kujović)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.