16.12.2016. 21:51
0
''Sirijski vojni dezerter dostavio je fotografske dokaze za najmanje 6786 zatvorenika ubijenih mučenjem u režimskim zatvorima'''
Posljednjih nekoliko dana, u isto vrijeme dok međunarodna zajednica pokušava privoljeti pobjedničku stranu da iz ponovo zauzetog i Alepu evakuira preživjele i izbjegne masakr, jedan video koji "razotkriva laži mainstream medija" o Siriji postao je viralan.


Snimka je sa "Konferencije o miru i suverenitetu" koja je organizirala sirijska misija pri UN-u. Novinarka je Kanađanka Eva Bartlett koja uglavnom piše za tzv. alternativne stranice koje se bave teorijama zavjere: SOTT.net, The Duran, MintPress i Globalresearch.ca. Bartlet odnedavno piše i za Russia Today.

Iako ima i blog nazvan In Gaza te je bila uključena u pro-palestinski aktivizam, njen opis opozicije sirijskog režima praktički je identičan  pro-izraelskoj propagandi o stanovnicima Gaze, piše Idrees Ahmad za Pulse Media.

Viralan video uz promociju Russia Today

Bartlett je nedavno bila u Siriji, sudjelujući na konferenciji koju je organizirao Assadov režim i obilazeći zemlju uz režimsku pratnju, standardnu za novinare u Siriji. Na konferenciji pri UN-u, na kojoj su govorili Bartlett i troje članova američke pro-asadovske udruge "Mirovno vijeće", mogle su se čuti teze koje obično iznosi sirijska državna agencija SANA: svi pobunjenici su teroristi, koji drže civile kao taoce, ne postoji opsada, režimske snage su osloboditelji itd.

Dakle, ako je vjerovati Bartlett, teoretičarki zavjera koja je nakratko posjetila Siriju u vrlo kontroliranim uvjetima, sve što ste čuli o Siriji je pogrešno. Svo ovo vrijeme lagali su vas mainstream mediji kao što su BBC, CBS, NBC, Guardian, New York Times i Der Spiegel, pa i organizacije za ljudska prava poput Medicins Sans Frontiers, Amnesty International i Human Rights Watch. Čak i međunarodne agencije kao što su UN i ICRC dio su velike zavjere protiv Bashara al-Assada.

Govor Bartlett je dobio intenzivnu promociju na RT i postao viralan na društvenim mrežama, uprkos tome što su barem neke njene tvrdnje evidentno neistinite. Kako je utvrdila "fact-checking" stranica Snopes, tvrdnja da sirijski spasioci, poznati kao Bijele kacige, lažiraju svoja spašavanja i "recikliraju" žrtve poput djevojčice po imenu Aya, lažna je. Tvrdnja da bolnica Al Kuds u istočnom Alepu nije bombardirana, također je lažna - napad je potvrdio MSF koji je podržavao rad bolnice od 2012.

Bartlett, koja se predstavlja kao nezavisna novinarka, otvoreno na svojoj stranici "podržava Siriju protiv 'građanskog' rata koji su financirale, naoružale i planirale zapadne sile i njihovi regionalni saveznici". Uprkos njenim tvrdnjama, iz Sirije izvještavaju brojni lokalni reporteri, kao i inozemni novinari poput Janine di Giovanni ili Martina Chulova.

Činjenici o Siriji su jasne i evidentirane

Ono što se događa u Siriji nije misterija, zaključuje Ahmad. Činjenice su utvrđene od strane nezavisnih međunarodnih organizacija. Nasuprot njima, mediji predvođeni RT-em šire dezinformacije s ciljem izazivanja sumnje, konfuzije i cinizma, u isto vrijeme promičući narativ Kremlja, koji je strana direktno uključena u rat. Stoga idući put kad neko podijeli ovakav video, uzvratite im činjenicama.

1. Prema procjeni Syrian Center for Policy Research, 470 hiljada ljudi poginulo je u ratu. Prema podacima Syrian Network for Human Rights, režim i Rusija uzrokovali su 95% smrti civila. Prema podacima Violations Documentation Center, taj postotak je 93%.

2. Un Comission of Inquiry on the War in Syria optužila je režim za "zločine protiv čovječnosti, konkretno istrjebljenje, silovanje, ubojstvo, zatvaranje, prisilni nestanak i izgladnjivanje populacije kao oružje, kao i "namjerno uništavanje zdravstvene infrastrukture".

3. AI je optužio Rusiju za teške ratne zločine, uključujući namjerno ciljanje civila i humanitarnih radnika.

4. Sirijski vojni dezerter dostavio je fotografske dokaze za najmanje 6786 zatvorenika ubijenih mučenjem u režimskim zatvorima.

5. Anketa sirijskih izbjeglica koju je proveo Berlin Social Science Center utvrdila je da je nasilje režima primarni uzrok njihovog bijega.

6. Paulo Sérgio Pinheiro, specijalni istražitelj za Un Human Rights Council, utvrdio je još 2013. da je režim odgovoran za 8 od 9 masakara dotad počinjenih.

7. Otkad je Rusija ušla u rat, premašila je čak i režim po stopi ubijanja civila u zračnim napadima.

(Index.hr/Amila Alijagić)

SirijaAlep
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.