19.12.2016. 11:45
0
Nastavlja se evakuacija u Halepu: U protekla četiri dana u Idlib stiglo preko 14.000 civila
Evakuacija stanovnika Halepa nastavljena je i jutros, a do sada je iz istočnih dijelova grada koji su pod opsadom snaga sirijskog režima i njegovih saveznika evakuirano više od 14.000 civila.

Konvoj civila iz naselja Fua i Kefreya, koji su pod kontrolom Hezbollaha, a pod opsadom snaga sirijske opozicije, jutros je prešao na zapadnu stranu Halepa koja je pod kontrolom sirijskog režima i njemu savezničkih terorističkih grupa koje okupljaju strane borce.

Istodobno, konvoj od 46 autobusa sa civilima iz istočnih dijelova Halepa pod opsadom režimskih snaga je stigao u Idlib koji kontrolira opozicija.

Sa istoka Halepa krenuo je još jedan konvoj od 20 autobusa koji je prošao kontrolni punkt režimskih snaga u kvartu Rashidin i trenutno se kreće ka Idlibu.

Prema podacima lokalnih aktivista uključenih u proces evakuacije, od četvrtka je do sada iz istočnih dijelova Halepa i opsade režimskih snaga u Idlib evakuirano preko 14.000 civila.

Uz posredstvo Turske i Rusije jučer je obnovljen dogovor snaga sirijskog režima i opozicije o prekidu sukoba i evakuaciji civila iz Halepa.

Shodno novom dogovoru, danas bi sa istoka Halepa u Idlib trebalo biti evakuirano 20.000 civila i pobunjenika, a ostatak će biti evakuiran sutra.

Uporedo s tim, iz kvartova Fua i Kefreya će u naredna tri dana biti evakuirane 4.000 osoba. Riječ je o dva kvarta u kojima živi oko 15.000 šiita. Kvartovi su pod kontrolom Hezbollaha i iranskih militantnih grupa koje su saveznici snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Fua i Kefreya od ljeta prošle godine pod opsadom snaga sirijske opozicije, a civilima i militantima snage sirijskog režima avionima i helikopterima dopremaju humanitarnu i vojnu pomoć.

Sirijska opozicija strahuje da bi evakuacijom svih civila i slomom opsade kvartova Fua i Kefreya snage sirijskog režima mogle krenuti i masovne pokolje civia u ukupno 18 regija koje su pod opsadom režima.

Tako je novim dogovorom o evakuacijama civila planirana i evakuacija civila iz damaškog kvarta Madaya i grada Zebadani. Očekuje se da iz tih mjesta sutra bude evakuirano 1.500 civila, uglavnom ranjenika bolesnika i djece.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.