9.1.2017. 23:03
0
Turski premijer Yildirim o ustavnim promjenama: Raspravljamo o budućnosti Turske
Predsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i premijer Turske Binali Yildirim u vezi sa prijedlogom ustavnih promjena u Turskoj istakao je da će na taj način biti riješeni mnogi problemi s kojima se ova zemlja suočava, javlja Anadolu Agency (AA).
"Predložene izmjene će temeljito riješiti eventualne probleme sa kojima ćemo se suočavati u budućnosti. Također, ove prijedlozi će doprinjeti rješavanju određenih problema sa kojima se kao vlada trenutno suočavamo", rekao je Yildirim u Parlamentu Turske tokom rasprave o ustavnim promjenama.

Istakao je također, da su ustavne promjene bitne za cijelu državu.

"Ovdje raspravljamo o budućnosti Turske. Od danas ćemo raspravljati o ustavnim promjenama iz svih uglova. Parlament će na najbolji način raspravljati o ovim promjenama. Građani će tako bolje shvatiti šta znače ove ustavne promjene", kazao je Yildirim.

Istakao je kako vjeruje da će ustavne promjene pomoći Turskoj da dostigne nivo savremene civilizacije.

Inače, poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske na današnjoj sjednici razmatraju prijedlog vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u vezi sa promjenom Ustava u toj zemlji.

Rasprava u turskom parlamentu o ustavnim promjenama koje bi omogućile uvođenje predsjedničkog sistema u toj zemlji je otvorena, a prijedlog AK Partije ranije je naišao na odobravanje i opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP). Parlamentarci iz redova opozicione Republikanske narodne partije (CHP) na početku rasprave su nagovijestili da prijedlog ustavnih promjena neće imati njihovu podršku.

Turski premijer Binali Yildirim i predsjednik AK Partije je u ranijim izjavama je pozvao sve opozicione partije na aktivno učešće u ustavnim promjenama.

"Turskoj treba novi ustav koji će pratiti njen rast i razvoj. Mi nismo stranka koja je na vlast došla zato što smo probleme ostavljali unucima, već je AK Partija svoje ime i ugled gradila tako što smo probleme rješavali i služili naciji. Tako će i ovo pitanje riješiti AK Partija. Donijet ćemo novi ustav i donijet ćemo i predsjednički sistem Turskoj. Želimo da u tome sudjeluju i da tu čast sa nama podijele i opozicione partije. Mi nemamo skrivenih ciljeva“, kazao je Yildirim.

Prema važećim odredbama Ustava Republike Turske, amandman kojim bi se omogućilo uvođenje predsjedničkog sistema zahtjeva dvotrećinsku podršku u parlamentu koji se sastoji od ukupno 550 parlamentaraca. Nakon usvajanja u parlamentu, predsjednik države može ga ratificirati ili pozvati na referendum o ovom pitanju. Izmjene, između ostalog, bi predviđale i smanjenje administracije i manji broj ministarstava.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.