20.1.2017. 11:38
0
Trump će na Capitolu položiti zakletvu, ručak u Kongresu, parada do Bijele kuće
Njujorški multimilijarder Donald Trump danas će polaganjem zakletve na Capitolu postati 45. američki predsjednik.

Tačno u podne po mjesnom ili u 18 sati po srednjoevropskom vremenu, Trump će položiti ruku na dvije Biblije, svoju porodičnu i onu kojom se  koristio Abraham Lincoln, i ponavljajući za predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom položiti zakletvu i stupiti  na dužnost.

Nakon toga će se prvi put obratiti američkoj i svjetskoj javnosti kao američki predsjednik. Govor bi trebao trajati dvadesetak minuta, nestrpljivo se iščekuje, ali dosad nisu procurile naznake onoga o čemu će govoriti.

U skladu s tradicijom Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati (21 po srednjoevropskom) počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće, prenosi Hina.

Trumpa i Pencea će pratiti oko 8.000 sudionika parade, raznih orkestara, mažoretkinja, jedinica predstavnika svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.