22.1.2017. 8:38
0
Nesreća u Italiji odnijela 16 mladih života: Profesor ulazio u zapaljeni bus da spasi djecu
Šesnaest osoba poginulo je u petak navečer na sjeveru Italije u nesreći mađarskog autobusa koji je prevozio učenike, objavila je u subotu talijanska agencija Agi. Žrtve su uglavnom djeca između 14 i 18 godina.

Deseci osoba ozlijeđeni su i prevezeni u bolnicu nakon što je autobus udario u stup i zapalio se, objavili su talijanski mediji koji citiraju spasilačke službe.

Nažalost, broj mrtvih još bi se mogao popeti jer su dvije osobe u teškom stanju u bolnici. No, kako je rekla Judit Timaffy, mađarski konzul u Italiji, broj mrtvih ne bi se trebao popeti iznad te brojke, piše Reuters.

"Mnogo djece je bilo među žrtvama nesreće u Veroni. Autobus je uhvatila vatra nakon što se zabio u stup", objavila je ranije policija.

Tuga u Mađarskoj, građani se okupljali ispred škole

U međuvremenu stigli su i prvi podaci o žrtvama. 

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare je rekao kako su tinejdžeri pohađali jednu srednju školu u Budimpešti. Vraćali su se iz skijaškog kampa u Francuskoj. 

Mađarska vlada proglasila je ponedjeljak danom žalosti. 

Prema službenom popisu, u autobusu su se nalazile 54 osobe. To je novinarima otkrio Gabor Toth, ravnatelj gimnazije Szinyei koju su učenici pohađali. U autobusu je u trenutku nesreće bilo 36-učenika, nekoliko bivših učenika, troje prfesora i nekoliko članova obitelji profesora. 

Profesor tjelesnog odgoja sam je dobio nekoliko većih opekotina, no u gorući autobus se vraćao nekoliko puta kako bi spasio što više djece. 

Šestero odraslih doživjelo je ozbiljnije ozljede, pomoć im se pruža u dvije bolnice u Veroni. Kako je ranije spomenuto, dvije muške osobe nalaze se u stanju opasnom po život. 

Ostali preživjeli putnici nalaze se u hotelu južno od grada. 

Šef lokalne policije Girolamo Lacquaniti za jednu je televiziju rekao kako je teško identificirati žrtve. 

U glavnom gradu Mađarske, ispred škole koju su nesretni učenici pohađali popodne se okupilo stotine ljudi.
Uzrok se još istražuje, sve vidio slovenski vozač

Ranije spomenuti šef policije rekao je kako se uzrok još uvijek istražuje. 

"Čini se da u nesreći nisu sudjelovala druga vozila", rekao je Lacquaniti. 

Autobus je iz Francuske krenuo u petak nešto prije 17 sati. Baš sat prije nesreće vozači su se zamijenili. Oba vozača su bili Mađari. 

Jedan od svjedoka događaja je i slovenski vozač kamiona koji je vozio iza. 

"Mnogo se dimilo iz stražnjeg dijela autobusa", ispričao je. 

Pravi uzrok nesreće još se ne zna. U početku se nagađalo da je vozač možda zaspao, ali moguće da je došlo do tehničke pogreške na autobusu zbog koje je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

(Index.hr/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.