21.2.2017. 8:10
0
Poljska odbacila kritiku Bruxellesa o spornoj reformi ustavnog suda
Poljska kojoj Bruxelles prijeti sankcijama kakvih još nije bilo u Evropskoj uniji zbog njene sporne reforme ustavnog suda, odbila je u ponedjeljak kritiku i ocijenila da je spor "riješen".


Poljska konzervativna vlada je u svom odgovoru koji je u ponedjeljak poslala Evropskoj komisiji još jednom "izjave o sistemskoj prijetnji vladavini prava u Poljskoj ocijenila kao neutemeljene''.

Po mišljenju Varšave, zakoni koje je nedavno donijela konzervativna većina na vlasti, a opozicija ih ocijenila neustavnim, "odgovaraju evropskim standardima" i "vode računa o čitavom nizu preporuka Venecijanske komisije", tijela Vijeća Evrope. Tako je pitanje rada ustavnog suda "riješeno u cijelosti i konačno", navodi se u tekstu. 

Poljska vlada je u pismu optužila potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timmermansa da "politizira" slučaj i da "poziva druge članice EU-a da stvore jedinstvenu frontu s Evropskom komisijom usmjerenu protiv Poljske".

Poljska vlada "poziva potpredsjednika Evropske komisije  da prekine s takvim djelovanjem". Sporna reforma ustavnog suda je prije gotovo godinu dana potaknula političku krizu i brojne ulične proteste u Poljskoj.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.