23.2.2017. 10:01
1
Hamas: Pitanje je časa kada će biti oslobođeni svi zatvorenici iz izraelskih zatvora
Palestinski pokret otpora poručio je da je pitanje trenutka kada će svi Palestinci biti oslobođeni iz izraelskih zatvora.


“Svi Palestinci će biti oslobođeni iz izraelskih zatvora, to je samo pitanje trenutka“, navodi se u pisanom saopćenju Abu Ubeyde, glasnogovornika Hamasovog vojnog krila brigade Ezzedeen Al-Qassam.

Hamasova poruka uslijedila je nakon jučerašnje presude izraelskog vojnog suda koji je ponovo izrekao doživotnu zatvorsku kaznu uz dodatnih 18 godina zatvora palestinskom aktivisti Naelu Berghouthiju koji je u izraelskim zatvorima proveo 36 godina.

“Ta presuda je bezvrijedna. Takvim potezima Izrael neće uspjeti izvesti pritisak na Hamas da oslobodi zarobljene izraelske vojnike. Okupatori svoje vojnike mogu dobiti natrag samo ako adekvatno odgovore na naše uvjete o razmjeni zarobljenika“, navodi se u saopćenju.

Nael Berghouthi je uhapšen kao 19-godišnjak daleke 1978. godine i u izraelskom zatvoru je boravio sve do 2011. godine kada je oslobođen sporazumom koji su Izrael i Hamas postigli o razmjeni zatvorenika. Izraelska vojska ga je ponovo uhapsila 2012. godine i od tada je u zatvoru kao politički zatvorenik sa najdužim periodom provedenim u izraelskim zatvorima.

(Anadolu Agency/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.