13.3.2017. 11:25
0
McGurk: Borci IS-a opkoljeni u zapadnom Mosulu i ondje će i umrijeti
Borci tzv. Islamska država (IS) opkoljeni su u zapadnom Mosulu, njihovu posljednjem važnom uporištu u Iraku, jer su iračke snage prekinule sve pristupe cestom, izjavio je američki dužnosnik.
"IS je opkoljen. Tokom noći je 9. oklopna jedinica  iračke vojske sa sjedištem blizu Baduša sjeverozapadno od Mosula, prekinula posljednji cestovni pristup" drugom gradu u zemlji, izjavio je u nedjelju novinarima u Bagdadu posebni američki izaslanik međunarodne koalicije protiv džihadista  Brett McGurk.

"Svi borci koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti", rekao je McGurk. "Odlučni smo ne samo pobijediti ih u Mosulu, nego i spriječiti da pobjegnu".

Američki dužnosnici nedavno su procijenili da je 2.500 džihadista prisutnih na zapadu Mosula te u gradu Tal-Afar, na zapadu.

Grad je u junu 2014. osvojila ultraradikalna sunitska grupa u brzoj ofanzivi koja joj je omogućila da se domogne velikih dijelova iračkog teritorija zapadno i sjeverno od Bagdada.

No, IS je otada izgubio 60 posto ukupnog teritorija, po McGurku.

Iračke snage preuzele su od IS-a "više od trećine" zapadnog dijela Mosula nakon pokretanja ofanzive na taj sektor grada 19.februara, kazao je general Man al-Sadi, iz elitnih jedinica za borbu protiv terorizma, prenosi Hina.

(Fena/Alen Avdić)
MosulISIS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.