19.3.2017. 18:11
0
"Ukoliko ponovo uvedu smrtnu kaznu, Turci će tako preći crvenu liniju"
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je danas da bi povratak smrtne kazne u Tursku bio "crvena linija" u kandidaturi te zemlje za članstvo u EU.

"Ukoliko bi smrtna kazna ponovo bila uvedena u Turskoj, to bi bio kraj pregovora jer bi time bila pređena crvena linija", rekao je Juncker, prenosi njemački dnevnik "Bild". 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan juče je izrazio očekivanje da će parlament odobriti povratak najstrože kazne nakon održavanja referenduma narednog mjeseca o Ustavnim promjenama kojim bi njegova ovlaštenja bila proširena. 

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. godine i EU je u više navrata iznosila jasan stav da bi bilo kakav pokušak da se obnovi bio kraj kandidature Ankare. 

Međutim, turski ministri navode da moraju da odgovore na zahtjev naroda za povratak smrtne kazne kako bi rješili situaciju sa vođama neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine. 

"Nije mi bitno ono šta mi Hans ili George govore. Ono šta narod i zakon kažu, to je ono što je važno za nas", naglasio je Erdogan navodeći česta evropska imena. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.