28.3.2017. 12:30
0
Zarif: Rusija može koristiti iranske vojne baze "od slučaja do slučaja"
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je Reutersu u utorak da Rusija može koristiti iranske vojne baze za pokretanje zračnih udara protiv militanata u Siriji "od slučaja do slučaja".


I Rusija i Iran ključni su saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i odigrali su ključnu  ulogu u proteklih 18 mjeseci u pokretanju trenda u sirijskom sukobu u njegovu korist.

Ruski borbeni avioni koristili su zrakoplovnu bazu u Iranu protiv militanata u Siriji prošlog ljeta, što je po prvi put da je jedna strana sila koristila iransku bazu od Drugog svjetskog rata.

Taj angažman ipak je naglo okončan nakon što su neki iranski poslanici nazvali takav potez kršenjem iranskog ustava koji zabranjuje strane vojne baze, a iranski ministar odbrane kritikovao je Moskvu što je javno objavila taj aranžman.

- Rusija nema vojnu bazu u Iranu, mi imamo dobru saradnju i na osnovu principa od slučaja do slučaja, kada bude neophodno Rusima u njihovoj borbi protiv terorizma da koriste iranske kapacitete, mi ćemo donijeti odluku - izjavio je  Zarif.

Zarif je član iranske delegacije predvođene predsjednikom Hassanom Rouhanijem, koja je doputovala u Moskvu u ponedjeljak.

Kazao je da će regionalne teme, među kojima je i sirijski rat, biti predmetom rasprave na sastanku u Kremlju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.