5.4.2017. 15:45
0
Simpatizeri smijenjene južnokorejske predsjednice Park osnovali novu stranku
Simpatizeri smijenjene južnokorejske predsjednice Park Geun-hye u srijedu su osnovali novu stranku pod nazivom Saenuri stranka, javlja Xinhua.

Nekadašnja vladajuća Saenuri stranka nedavno je promijenila svoj naziv u Stranka Slobodna Koreja.

Riječ 'Saenuri' je usvojila predsjednica Park dok je bila čelnica stranke početkom 2012. godine.

Hiljade  simpatizera  Park Geun-hye održale su osnivačku ceremoniju u Seulu. Glavne pozicije u stranci zauzele su ključne ličnosti ultradesničarskih građanskih grupa, što je rezultiralo skupovima podrške za Park.

Njeni simpatizeri, većinom stariji glasači, organizirali su skupove kako bi protestirali protiv smjene i hapšenja bivše čelnice.

Oni traže poništenje smjene i puštanje bivše predsjednice na slobodu.

Ustavni sud 10. marta je odlučio da trajno ukloni Park sa dužnosti.

Ona je privedena tri sedmice poslije zbog 13 tački optužnice uključujući podmićivanje, zloupotrebu ovlasti i odavanje povjerljivih informacija.

Tokom ceremonije, simpatizeri Park Geun-hye su nosili južnokorejske i američke zastave.

Članovi stranke su kazali da su odlučili ući na političku scenu jer njihovi protesti protiv njene smjene nisu dali rezultate.

Oni planiraju uložiti napore da Park bude puštena.

Ova stranka trenutno nema zastupnike u parlamentu. Čak se i zastupnici koji podržavaju Park povezuju sa strankom Slobodna Koreja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.