21.4.2017. 14:00
0
Šoja: Da li će predsjednika Francuske izabrati kapital i mediji ili građani?
Uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, bivši ambasador Bosne i Hercegovine i dobar poznavalac prilika u toj zemlji Slobodan Šoja izjavio je za Fenu da esktremna desnica neće odnijeti prevagu na ovim, kao ni na izborima u narednih deset godina, ali nakon toga bi, smatra, mogla doći u prvi plan pod uvjetom da dalje otupljuje retoričku oštricu, što ona i sada radi, vrlo suptilno.


Kao jedan od primjera Šoja navodi da Marine Le Pen nije izgovorila nijednu riječ protiv Jevreja, iako je njen otac bio antisemist. 

Moguće je da će Marine Le Pen proći u prvom krugu predstojećih izbora u nedjelju, ali ne i u drugom, smatra Šoja čija je prognoza da će izborni pobjednik biti Francois Fillon, najjači kandidat desnice. 

Šansa da ekstremna desnica pobijedi sad ravna je nuli, ali ona polako postaje 'srednje ekstremno desna', s tendencijom ka klasičnoj desnici. To nije trend samo u Francuskoj već i u nekim zemljama „stare Evrope“, prvenstveno Holandiji, napominje.

U Evropi koja je već zasićena velikim proširenjem, vrlo je vjerovatno da će takve partije postajati prijemčive za ljude koji nisu ekstremni desničari, smatra Šoja.

Po njegovom mišljenju, na predstojećim izborima u Francuskoj bit će zanimljiv i plasman Jean-Luca Mélenchona, koji se pokazao kao kandidat s realno daleko najjačom karizmom koja osvaja mase. On bi mogao biti jedno od velikih iznenađenja na izborima.

Protiv njega kao ljevičara duboke ljevičarske tradicije, kao i protiv Fillona, desničara 'degolističke tradicije', upozorava Šoja, vodi se veoma suptilan medijski rat, protiv Fillona odavno, a protiv Mélenchona odnedavno, kad je naglo počela da raste njegova popularnost.

Apsolutni kandidat krupnog kapitala i medija je bez ikakve sumnje Emmanuel Macron, koji bi po anketama trebao postati novi francuski predsjednik.

- Stoga je u osvit izbora u Francuskoj vrlo zanimljivo pitanje da li će budućeg predsjednika izabrati kapital i mediji ili građani Francuske - zaključuje Šoja. 

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.