22.4.2017. 11:20
0
Dizdarević: Fillon najbolja opcija za predsjednika Francuske
Na izborima u Republici Francuskoj koji će biti održani u nedjelju, 23. aprila, pet je kandidata Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Francois Fillon, Jean-Luc Melenchon te Benoit Hamon među kojima je, kazao je za Fenu poznavalac prilika u toj zemlji profesor Nenad Dizdarević, pet ili šest posto razlike prema trenutnim anketama.

Za Le Pen je istaknuo da dolazi iz ultradesničarske stranke, liderka partije Nacionalni front, Macron, liberalna opcija, predstavlja novu osobu na francuskoj političkoj sceni, tu je Fillon, lider Republikanske stranke, koji je predstavnik klasične desnice, te Melenchon koji je predstavnik lijeve struje i okuplja socijaliste, komuniste i ljevičare.

Dizdarević ocjenjuje da su izbori neizvjesni jer, prema istraživanjima javnog mnijenja, više od 30 posto glasača se još uvijek nije odlučilo za koga će glasati, ali za prolazak u drugi krug izbora najviše šanse se daje Le Pen i Macronu.

Međutim, Dizdarević smatra da će u drugi krug ipak ući Fillon jer su mu bivši predsjednik Nicolas Sarcozy i bivši premijer Alaina Juppe dali podršku što do sada nije bio slučaj, a najbolja opcija bi bila, kaže Dizdarević, da on bude izabran za novog predsjednika.

- Ima političko iskustvo premijera i ministra, a u politici je dosta dugo - kazao je Dizdarević, podsjećajući da su njegovi odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, Sjevernoatlatskim savezom (NATO), Rusiji i Njemačkoj bili pozitivni.

Izrazio je bojazan da bi tridesetdevetogodišnji Macron, koji je karijeru stekao u bankarskom sektoru radeći kao uposlenik Rothschild banke, ukoliko bude izabran za predsjednika, bio "isturena ruka" odnosno neka vrsta "trojanskog konja" američkih finansijskih tokova te bi to mogla biti zamjena onome što je Velika Britanija bila u evropskim tokovima.

S druge strane za Macrona Dizdarević kaže da nema autoritet niti iskustvo u vanjskopolitičkim ili unutrašnjopolitičkim dešavanjima i problemima.

Misli da bi najgore bilo da za predsjednicu bude izabrana Le Pen, za koju smatra da nema ni šanse da bude izabrana na tu poziciju, jer u Francuskoj postoji republikanski odnos prema izborima, podsjećajući da je njen otac prije tridesetak godina Jean-Marie Le Pen u drugom krugu izbora izgubio utrku za predsjednika u korist Jacquesa Chiraca.

- Chirac je tada dobio više od 80 posto glasova. Tako da i ako bi ušla u drugi krug Marine Le Pen nikako neće postati predsjednica - stav je Nenada Dizdarevića.

Mišljenja je i da se Melenchon u izbornoj kampanji pokazao kao najbolji govornik i kao osoba koja je uspjela animirati mnogo glasačkog tijela te on ima neke manje šanse da uđe u drugi krug.

Za njega dublju analizu zaslužuje činjenica da Socijalistička partija, koja je bila na vlasti tokom mandata predsjednika Françoisa Hollandea, polako nestaje s političke scene jer njihov kandidat Benoit Hamon ima manje od osam posto glasova prema institutima za istraživanje javnog mnijenja.

- Šta će biti nakon ovoga i koja će biti sudbina Socijalističke partije, kao druge najjače partije u Francuskoj, to je veliko pitanje i kako će oni uspjeti da se reorganiziraju - stav je Dizdarevića.

Govoreći upravo o Socijalističkoj partiji Francuske, napomenuo je da je generalno socijaldemokratija u Evropi u velikoj krizi, a iako je Francuska do sada bila takozvana "socijalna država" dolaskom Macrona ili Le Pen to bi sve bilo dovedeno u pitanje.

Ipak Dizdarević misli da će u drugom krugu biti Marine Le Pen i Emmanuel Macron, ali se nada, za dobro ne samo Francuske nego i Evrope, da će u drugi krug ipak ući Francois Fillon što bi bilo pozitivno i za Evropsku uniju, a samim tim i za zemlje Balkana.

- Ono što predsjednički kandidat Fillon ima, u odnosu na druge kandidate, je najispravniji odnos prema Kini i Indiji, ali i zemljama Bliskog Istoka i Balkana - kazao je Dizdarević.

Zaključio je da bi stoga izbor Fillona za predsjednika Francuske bio dobar korak u odnosu prema regiji Balkana i samim tim i Bosni i Hercegovini.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.