18.5.2017. 13:36
0
Američki mediji: Trump neće preseliti američku ambasadu u Jerusalem
Očekuje se da američki predsjednik Donald Trump prekrši predizborno obećanje ne preseljevajući američku ambasadu u Izraelu u Jerusalem, javili su američki mediji.

Pozivajući se na zvaničnika Bijele kuće koji je tražio da ostane anoniman, Bloomberg je javio kako Bijela kuća vjeruje da priznanje Jerusalema kao izraelske prijestonice "ne bi bilo mudro u ovom vremenu". 

- Bili smo veoma jasni kakve su naše pozicije i šta bismo voljeli da se učini, ali mi ne nastojimo provocirati nikoga kada svi igraju veoma korektnu igru - navodi Bloomberg riječi zvaničnika.

Tokom predizborne kampanje Trump je obećao preseliti američku ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, a potpredsjednik Mike Pence izjavio je u ovom mjesecu da Trump "ozbiljno razmišlja" o preseljenju ambasade.

Uprkos usvanju Akta o ambasadi u Jerusalemu u američkom Kongresu u 1995. godini, bivši američki predsjednici među kojima su George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama, uporno su se pozivali na predsjedničku ovlast da odgode preseljenje zbog interesa nacionalne sigurnosti.

Status Jerusalema ostaje jedno od ključnih neriješenih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu. Do sada međunarodna zajednica nije priznala Jerusalem kao prijestonicu Izraela i nijedna zemlja nema svoju ambasadu u tom gradu, prenosi Xinhua.

(Fena/Alen Avdić)
 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.