27.5.2017. 9:32
0
Alu Šejh: Poseban ramazanski smiraj u Mekki i Medini
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
U Mekki i Medini je poseban duhovni smiraj tokom Ramazana, iako i tada ima veliki broj vjernika koji su doputovali da obave umru, kaže direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u BiH doc.dr. Muhamed Alu Šejh u razgovoru za Fenu o posebnosti mjeseca posta u najsvetijim islamskim mjestima.

Razgovarala: Bisera Džidić

- To je poseban mjesec za sve muslimane svijeta. U Saudijskoj Arabiji se obavljaju velike pripreme  za Ramazan, škole prestaju s radom. Društveni život se mijenja,  ljudi se međusobno više posjećuju, organiziraju se zajednički iftari, jelovnik je tokom Ramazana bogatiji, raznovrsniji - kaže Alu Šejh.

Naglašava da se manifestiraju posebna empatija i milosrđe prema drugima, naročito prema siromašnim. Daje se sadaka, pomažu se stanovnici koji su slabijeg materijalnog stanja.

- Posebno su značajne duhovne pripreme za ramazanski post, dnevne namaze, teravih namaz i noćni namazi. Dakle taj vjerski, duhovni sadržaj kod stanovnika Saudijske Arabije tokom Ramazana je bogatiji, veći, i to je veliki vjerski preporod kod većine stanovnika - naglašava sagovornik.

Na pitanje da li živjeti u Mekki i Medini, na iskonskom području islama, znači biti počastvovan, imati privilegiju, odgovara kako ta posebna duhovna atmosfera stvara i posebno lijep osjećaj zbog čega je lijepo živjeti u tim gradovima.

Jer u Mekku i Medinu se dolazi zbog suštine islama, muslimanskog praiskona i bitisanja.

Iako u Meki i Medini, i u vrijeme kad nije hadž, ima veliki broj vjernika koji obavljaju umru, dolazak višemilionskog broja hadžija u svetim islamskim mjestima zahtijeva  bitne izmjene u režimu života  i rada, radnom vremenu stanovnika Meke i Medine.

- Meka ima oko 1,3 miliona stanovnika, Medina oko jedan milion stanovnika. Tri sedmice prije početka hadža mijenja se režim života, radnog vremena. Sve škole se zatvaraju, i  neke druge institucije prestaju s radom, kako bi se ustupio što veći prostor za hodočasnike. Praktično cijeli mjesec je izmijenjen način života i rada u Meki i Medini - pojašnjava direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu.

Posebno je ta promjena izražena  u Mekki, koja je zbog kotlinske konfiguracije terena, slično Sarajevu, gusto naseljena.

- Kod stanovnika je praksa da se pripremaju da što više pomognu hadžijama, na dobrovoljnoj osnovi da npr. invalidnim osobama koje su u kolicima pomognu, neki donose i dijele besplatno zemzem vodu, vrše usluge prijevoza, ustupaju mjesta za boravak hadžija. Dakle svi se mobiliziraju tokom hadža, to je tradicionalno praksa da se svi stavljaju na uslugu hadžijama - kaže sagovornik.

Na kraju ramazanskog razgovora direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu  doc.dr. Muhamed Alu Šejh  kaže kako svi narodi BiH, svi građani bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost  imaju uvijek prijatelja u Saudijskoj Arabiji, u njenom narodu,  vladi Saudijske Arabije na čelu s kraljem Salmanom te da Saudijci osjećaju ponos i zadovoljstvo zbog čvrstih veza i dobrih odnosa sa BiH.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.