28.5.2017. 10:55
0
Kim Jong-Un nadgledao testiranje novog sistema protuzračne odbrane
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un nadgledao je testiranje novog sistema za protuzračnu borbu i naredio njegovu masovnu proizvodnju i raspoređivanje po čitavoj zemlji, javljaju u nedjelju mediji na Sjeveru dok traje vrlo visoka napetost na poluotoku.


Zadnjih mjeseci mladi čelnik je prisustvovao brojnim testiranjima vojnog karaktera pa i prošle nedjelje kad je nadgledao testiranje balističke rakete srednjeg dometa.

U jednoglasnoj izjavi koju je podržala Kina, jedina saveznica Sjeverne Koreje, Vijeće je zatražilo od Pjongjanga da ne "provodi nova nuklearna i balistička testiranja" i iskaže "smjesta iskreni angažman oko nuklearnog razoružanja putem konkretnih akcija".

U nedjelju je službena sjevernokorejska agencija KCNA objavila da je Kim "prisustvovao testiranju novog tipa sistema navođenog protuzračnog oružja" namijenjenog "detektiranju i napadanju različitih ciljeva koji lete u svim pravcima".

Agencija ne navodi kad bi se te vježbe održavale.

Pjongjang je već testirao taj novi sistem u aprilu 2016. ali su uočene greške, po KCNA. Ovog puta, Kim je, po agenciji, uspio provjeriti da su svi nedostaci sistema "savršeno ispravljeni"

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.