7.6.2017. 17:59
0
Šef saudijske diplomatije: Katar je naša bratska država, ali im moramo reći onda kada čine pogrešne stvari
Šef saudijske diplomatije izjavio je u srijedu da je Katar "bratska država" i da su kaznene mjere protiv tog emirata dobro smišljene s namjerom da se prekine njegova podrška ekstremistima.

Obraćajući se novinarima u Berlinu, saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir također je izjavio da se moraju učiniti napori na rješenju sukoba unutar Zalivskog vijeća za saradnju.

- Mi smatramo Katar bratskom državom, partnerom - izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom.

- Katar, međutim, mora poručiti svojim prijateljima i svojoj braći kada čini ispravne stvari i kada čini pogrešne stvari - kazao je. 

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein nalaze se među nekoliko država koje su prekinule diplomatske odnose i brojne saobraćajne veze s Katarom, gasom bogatim emiratom na saudijskoj granici.

Arapske zemlje optužuju Katar za podršku ekstremistima, što vlada u Dohi odlučno odbacuje.

Jubeir je izjavio da je "Katar godinama poduzimao mjere podrške određenim organizacijama".

- To je osuđivano u prošlosti, ali nažalost nismo naišli na odgovarajuću saradnju na tom polju i to je razlog zašto smo poduzeli ove mjere - kazao je Jubeir.

Dodao je da su te mjere "u interesu Katara i u interesu stabilnosti i sigurnosti u regiji".

- Nadamo se da će naš bratski Katar sada poduzeti prave mjere u cilju okončanja krize - kazao je. 

Katar je sklopio nekoliko regionalnih savezništava nezavisno od država iz Zalivskog vijeća za saradnju, izazivajući optužbe iz Saudijske Arabije i njenih saveznica da služi iranskim interesima, prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.