14.6.2017. 19:45
0
Bitka za Raqqu: Zapanjujući broj civilnih žrtava u napadima na ISIL
UN-ovi istražitelji za ratne zločine kazali su da zračni napadi koalicije pod vodstvom SAD-a na militante tzv. Islamske države uzrokuju "zapanjujući gubitak života".

Kako se navodi, stotine civila su poginule od marta tokom pružanja zračne podrške ofanzivi alijanse pod vodstvom Kurda, prenosi BBC.

Tokom prošle sedmice borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) su se probili u zapadne, istočne i sjeverne dijelove Raqqe.

Koalicija tvrdi da će zauzimanje Raqqe nanijeti "presudan udarac" kalifatu koji je ISIL proglasio u junu 2014. godine, nekoliko mjeseci nakon što su militanti zauzeli grad.

Paolo Pinheiro, čelnik nezavisne istražne komisije za Siriju, je kazao da ofanziva ne smije biti "izvedena na štetu civila koji žive u područjima gdje je prisutan ISIL".

- Mi posebno primjećujemo da je intenziviranje zračnih napada, koji su pripremili teren za napredovanje SDF-a u Raqqi, rezultiralo ne samo zapanjujućim gubitkom civilnih života, već je dovelo i do internog raseljavanja 160.000 civila koji su morali napustiti svoje domove - rekao je Pinheiro.

Posmatračka grupa Airwars, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, procjenjuje da je više od 600 civila poginulo u najmanje 150 napada koalicije ili SDF-a od marta do maja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.