28.6.2017. 10:14
0
Od istopljenog oružja FARC-a bit će napravljena tri spomenika miru u Kolumbiji
Predajom posljednjeg kontigenta naoružanja u općini Mesetar u Kolumbiji okončan je proces razoružavanja Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), prenosi Xinhua. Pobunjenička grupa napravila je dogovor sa vlastima o tranziciji od oružane do političke borbe.

Primopredaju posljednjih komada oružja je nadgledao kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, te vrhovni komandant FARC-a Rodrigo Londono uz prisustvo šefa misije UN Jeana Arnaulta. Evidentirana je predaja 7.132 komada pješadijskog oružja, te 77 sanduka municije i eksploziva. FARC nije još predao samo dio naoružanja, kako je to dogovoreno, koje služi za osiguranje 26 tranzicijskih kampova i to do 1. augusta.

- Nismo iznevjerili Kolumbiju, predali smo oružje u mirovnom procesu. Vlada nam je ponudila da formiramo političku stranku. Tragedije koje su se događale ranije ne smiju se ponoviti, moramo učiti iz bola koji su trpjeli – rekao je Londono.

Predsjednik Santos, dobitnik Nobelove nagrade na mir prošle godine izrazio je zadovoljstvo procesom te najavio da će zemlja ljubomorno čuvati mir. Oružje je uskladišteno i bit će istopljeno te će od tog materijala biti napravljena tri spomenika miru u Kolumbiji.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.