3.7.2017. 16:14
0
Merkel i Trump planiraju se sastati uoči samita G20
Američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel planiraju se sastati u Hamburgu u četvrtak, uoči samita Grupe 20, saopćio je portparol Merkel.
- Sastanak s američkim predsjednikom planiran je prije samita G20, najvjerovatnije u ranim večernjim satima u četvrtak - izjavio je portparol Merkel Steffen Seibert na brifingu za novinare u ponedjeljak.

Očekuje se da transatlanske razlike oko klimatskih promjena, trgovine, izbjeglica i ostala sporna pitanja buknu na samitu svjetskih čelnika iz velikih industrijskih sila i ekonomija u razvoju u sjevernom njemačkom lučkom gradu.

Prošle se sedmice Merkel sastala s ključnim evropskim čelnicima i najavila je da će se zalagati za klimatsku zaštitu i otvorena tržišta na sastanku s Trumpom, koji je objavio da će izvesti SAD iz pariskog klimatskog sporazuma i provodit će protekcionističku politiku "Amerika prije svega".

Merkel je izjavila prošlog četvrtka da su "razlike očigledne i bilo bi nepošteno pokušati ih zataškati. Ja to ne želim".

Također je kazala da će američko napuštanje pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. učiniti Evropu "odlučnijom nego ikada" na realizaciji uspješnog sporazuma.

Više od 20.000 policajaca bit će raspoređeno u Hamburgu tokom sastanka, među čijim učesnicima će biti kineski predsjednik Xi Jinping, ruski Vladimir Putin i turski Recep Tayyip Erdogan.

Više od 30 antikapitalističkih protesta zakazano je prije i nakon samita.

Dan prije samita G20, Trump će otputovati u Varšavu na samit sa čelnicima centralne i istočne Evrope među kojima će vjerovatno biti mađarski tvrdokorni premijer Viktor Orban, koji je u svađi sa zapadnoevropskim čelnicima, posebno oko izbjegličkog pitanja, prenosi AFP.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.