3.7.2017. 22:00
4
Macron: Evropa je "izgubila svoj put"
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da je Evropska unija "izgubila svoj put", pozivajući "novu generaciju čelnika" da ožive blok.

- Izgradnja Evrope je oslabljena širenjem birokratije i rastućim skepticizmom koji proizilazi iz toga - izjavio je Macron u obraćanju oba doma parlamenta.

- Posljednih deset godina bile su okrutne za Evropu. Savladavali smo krize ali smo izgubili put - kazao je.

Macron (39), stavio je evropski oporavak u središte svoje predizborne predsjedničke kampanje, u oštroj suprotnosti svojoj antiimigracijskoj, antievropskoj rivalki Marine Le Pen.

- Ja čvrsto vjerujem u Evropu. Ja, međutim, ne smatram skepticizam neopravdanim - izjavio je danas Macron. 

Francuski predsjednik je kazao da bi se "tiranija agendi, vremenskih rokova i tehničkih obrata i preokreta" trebala ukinuti. 

Kazao je da je prošlogodišnje britansko glasanje o napuštanju EU "simptom neuspjeha s kojim moramo imati hrabrosti da se suočimo".

Njemačka kancelarka Angela Merkel zbližila se s Macronom u pokušaju da oživi tradicionalni francusko-njemački "motor" EU nakon britanske odluke o Brexitu.

Macron je izjavio da će Francuska i Njemačka pokrenuti "demokratske konvencije" širom Evrope do kraja 2017.

- Te konvencije će uzeti formu nacionalnih debata o EU i imat će za cilj ponovno utemeljenje Evrope - kazao je.

Svaka država članica "imat će slobodu da ih potpiše ili ne, ali više neće biti vremena za brze popravke", izjavio je Macron, prenosi AFP.

(FENA/Amila Alijagić)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.