20.7.2017. 10:00
0
Senatoru McCainu dijagnosticiran agresivni tumor na mozgu
Američkom senatoru i nekadašnjem kandidatu republikanaca za američkog predsjednika John McCainu je dijagnosticiran agresivni tumor mozga, objavio je sinoć njegov ured, prenosi Reuters. Osamdesetogodišnji politički veteran, dobar poznavalac stanja u regiji i BiH, te odlikovani bivši mornarički pilot obavlja šesti mandat u Senatu, a teška bolest je otkrivena tokom rutinske operacije na oku.

Analiza tkiva koja je obavljena tom prilikom je otkrila agresivni tumor. Ljekari ističu da se McCain odlično oporavlja od operacije i da je u dobrom općem stanju, a tek će mu biti propisana terapija zbog tumora. No, ljekari nisu optimistični, obzirom da je ova vrsta tumora teško izlječiva.

Dr. Richard Ellenbogen, šef odjela neurohirurgije na Univerzitetu u Washingtonu za Reuters kaže da je smrtni ishod najčešći u ovakvim slučajevima.  

Porodica je šokirana dijagnozom, ali kažu kako je senator borac, koji je preživio više operacija i ranjavanje u Vijetnamu i mučenja kao ratni zarobljenik.

McCain je i više puta posjetio Bosnu i Hercegovinu, te se smatra jednim od američkih političara koji najbolje poznaje region. Posljednji put je senator bio u BiH u aprilu ove godine kada se otvoreno založio za članstvo naše zemlje u Sjevernoatlanskom savezu te upozorio na negativnu ulogu Rusije u regiji.

McCain je 11. aprila 2017., u okviru šire posjete zemljama regiona uključujući Bosnu i Hercegovinu, naglasio da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji, te je kazao da svi moraju ostati dosljedni u očuvanju duha i teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ponavljajući jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. 

- Smatram da je novi predsjednik SAD-a Donald Trump okupio dobar tim za nacionalnu sigurnost i znam da će predsjedniku davati odlične savjete za svijet koji je turbulentan. Vrijeme je da SAD i naši saveznici kako u svijetu, tako i u reigonu fokusiraju našu pažnju ovdje jer su i dalje prisutna pitanja koja treba riješiti - kazao je tada McCain.

Senator je često je isticao pozitivnu ulogu Oružanih snaga BiH koji služe u Afganistanu te se zalagao sa jaču ulogu SAD u našoj zemlji te za širenje NATO-a.

Njegove kolege iz Kongresa su mu direktno i putem društvenih mreža poželjeli brz oporavak.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.