24.8.2017. 11:25
0
Vrhovni sud Indije: Privatnost temeljno pravo građana
Indijski Vrhovni sud u četvrtak je donio odluku da građani po ustavu imaju temeljno pravo na privatnost, javlja PTI News.


Sudsko vijeće od devet članova presudilo je da je pravo na privatnost "zaštićeno kao suštinski dio člana 21 koji štiti život i slobodu".

Kako izvještava BBC, ova presuda je donesena kao odgovor na strahove za privatnost zbog kontroverznog vladinog plana koji se tiče biometrijskih ličnih karti.

Grupe za zaštitu ljudskih prava se plaše da bi privatni podaci mogli biti zloupotrijebljeni.

Vlasti traže da registracija bude obavezna.

Ova odluka poništava dvije prethodne presude ovog suda u kojima se tvrdi da privatnost nije temeljno pravo.

Obraćajući se novinarima ispred zgrade suda, advokat Prashant Bhushan koji predstavlja podnositelje tužbe, ovu presudu je nazvao historijskom.

On je dodao da će manje vijeće sada razmatrati validnost ovog sistema registracije.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.