31.8.2017. 16:00
0
Barnier: Nema značajnijeg napretka u trećem krugu pregovora o Brexitu
Šef pregovaračkog tima Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je u četvrtak da "nikakav značajniji napredak" nije ostvaren u trećem krugu pregovora o Brexitu, i da je otvaranje razgovora o budućim vezama dvije strane u oktobru "pod znakom pitanja" ukoliko se pregovori nastave ovakvim tempom.


Britanski ministar za Brexit David Davios izjavio je da su dvije strane "ostvarile konkretan napredak" i da postoji "visok stepen saglasnosti" oko budućnosti granice s Irskom, kao i da će London " rigorozno razmatrati" koju bi sumu trebao isplatiti EU po napuštanju bloka. 

Razgovori o Brexitu nastavljeni su u Bruxellesu više od godine nakon što su Britanci tjesnom većinom glasali da napuste EU na nacionalnom referendumu. Uprkos činjenici što je i EU i Britaniji ostalo malo vremena, pregovori se odvijaju sporim tempom.

- Tokom ove sedmice dogovorili smo niz korisnih pojašnjenja u brojnim pitanjima, naprimjer o statusu graničnih službenika - izjavio je Barnier na konferenciji za novinare s Davisom nakon posljednjeg kruga pregovora.

- Mi, ipak, nismo ostvarili nikakav značajniji napredak u ključnim temama, iako je rasprava o Irskoj bila plodonosna - kazao je.

Barnier je kritikovao London što traži "nemoguće" - uključujući i pravo glasa o tržišnim pravilima EU iako je izvan bloka - u nizu dokumenata koje je britanska vlada objavila prošle sedmice.

Kazao je da su obje strane danas ponovo izrazile neslaganje oko zahtijeva EU, koje je odlučno odbacila Britanija, da se Evropskom sudu pravde mora dopustiti da odlučuje o pravima državljana EU koji borave u Britaniji nakon Brexita, i obratno.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.