5.9.2017. 12:48
0
Putin upozorio SAD da ne snabdijevaju Ukrajinu oružjem
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi svaka odluka Sjedinjenih Država da snabdiju oružjem Ukrajinu pojačala sukob na istoku zemlje i nagnala bi proruske separatiste da prošire svoju kampanju.

Tokom posjete Kijevu prošlog mjeseca američki ministar odbrane Jim Mattis izjavio je da aktivno razmatra slanje naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogao da se odbrani, u opciji koju je raniji predsjednik Barack Obama zabranjivao.

Ukrajina i Rusija u sporu su zbog rata između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga u istočnoj Ukrajini, u kome je ubijeno više od 10.000 ljudi u tri godine. Kijev optužuje Moskvu da šalje trupe i teško naoružanje u regiju, što Rusija negira.

Putin je, odgovarajući na pitanje nakon samita BRICS-a u Kini o mogućnosti da Sjedinjene Države snabdiju Ukrajinu oružjem, izjavio je da je na Washingtonu da odluči kome će prodavati ili poklanjati oružje, ali je upozorio protiv tog poteza, koga želi Kijev.

- Isporuka oružja u zonu sukoba ne pomaže mirovnim naporima nego samo pogoršava situaciju - izjavio je Putin na brifingu za novinare.

- Takva odluka neće promijeniti situaciju, ali bi mogla dovesti do povećanja broja žrtava - kazao je.

U izjavi koja će vjerovatno biti protumačena kao prikrivena prijetnja, Putin je sugerirao da će proruski separatisti najvjerovatnije odgovoriti širenjem vlastite kampanje.

- Samoproglašene republike imaju dovoljno oružja, uključujući i ono preoteto od druge strane. Teško je zamisliti kako će samoproglašene republike odgovoriti. Možda će i one poslati oružje u zone sukoba - izjavio je Putin, prenosi Reuters.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.