13.12.2017. 12:53
0
Turska pozvala Planetu da prizna Istočni Jerusalem glavnim gradom Palestine
Turska je danas na otvorenju islamskog summita sazvanog nakon američke odluke o priznanju Jerusalema glavnim gradom Izraela, pozvala svijet da prizna istočni Jerusalem kao glavni grad palestinske države.

- Prije svega, palestinsku državu moraju priznati sve zemlje svijeta. Svi se na tomu moramo angažirati - izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na sastanku ministara vanjskih poslova održanom prije summita. 

- Moramo potaknuti ostale zemlje da priznaju palestinsku državu u okvirima njezinih granica iz 1967. godine s glavnim gradom istočnim Jerusalemom - kazao je Cavusoglu. 

Jerusalem koji jednako poštuju židovi, kršćani i muslimani, treće je najsvetije mjesto islama, a već se desetljećima nalazi u srcu izraelsko-palestinskog sukoba. 

Izrael je osvojio arapski istočni Jerusalem u vrijeme bliskoistočnog rata 1967. te ga kasnije pripojio Izraelu, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. 

Prošlosedmična odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna glavnim izraelskim gradom pokrenula je niz protesta u brojnim muslimanskim zemljama. Turska smatra da će odluka povući svijet u "sukob bez kraja". 

Turska je pozvala čelnika Organizacije za islamsku saradnju koju čini više od 50 muslimanskih nacija, na sastanak u Istanbulu kako bi formulisali zajednički odgovor na Trumpovu odluku.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.