27.5.2018. 9:57
2
Bosanski jezik uvršten u nastavu u državnim srednjim školama u Australiji
Ovoga vikenda je, prvi put u historiji, započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija.

Razred učenika građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom, direktorice Bosanske etničke škole u Liverpoolu Đenite Čengić Karup.

- Ovaj sjajan rezultat je posljedica napora naših ljudi koji traju nekoliko godina, ali su tek u ovom pokušaju, uz podršku i saradnju Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji uspjeli u toj plemenitoj namjeri. Ovaj puta je vrijedni tim naših građana okupljenih oko BEŠ-a u koordinaciji sa ambasadorom Mirzom Hajrićem, ispunio sve uslove koje je postavilo Ministarstvo obrazovanja, te je pozitivan odgovor dobiven tik pred početak novog semestra ipak bio samo formalnost - saopšteno je iz Ambasade BiH u Australiji.

Tako će, od sada svake subote tokom školske godine, u prostoru srednje škole Liverpool High School nastavu pohađati i učenici na predmetu Bosanski jezik.

Ovo je veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu, jer se ovim činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta naš jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama.

Od ranije, ovaj status, bosanski jezik ima u državnim školama u australskoj državi Victoria, gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika bosanskog jezika profesor Sead Omerović sa saradnicima.

Ambasada Bosne i Hercegovine izrazila je zahvalnost i uputila čestitke svim pojedincima i organizacijama u Novom Južnom Velsu koje su doprinijele ovom važnom uspjehu naše zajednice u Australiji.

(Patria / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.