28.6.2018. 9:44
0
Evropski lideri raspravljaju na samitu o migrantskoj krizi
U Briselu danas počinje dvodnevni samit lidera EU na kojem se očekuje da će glavna tema biti migrantska kriza, nakon što su pokrenuta pitanja o tome ko bi trebao da preuzme odgovornost za zbrinjavanje migranata.

EU je zabrinuta zbog pojave nove migrantske rute preko Balkana, od Grčke, preko Albanije, Crne Gore i BiH, nakon što su Austrija i Njemačka promijenile politiku u vezi sa dolascima novih migranata, piše Al Jazeera.

Lideri EU će se tokom dvodnevnog samita u Briselu fokusirati na probleme migracija, sigurnosti i odbrane, kao i na ekonomska i finansijska pitanja.

AP navodi da će tokom predstojećeg samita ponovo biti razmotreno sve što je dogovoreno 24. juna, kada je ideja da se provjera lica koja traže azil u Evropi vrši u Sjevernoj Africi i na Balkanu dobila podršku nekoliko lidera EU.

Ohrabrene sporazumom sa Turskom, koja je od 2015. godine smanjila priliv migranata za 97 posto, članice EU su spremne da “daju zeleno svjetlo” za otvaranje centara za provjeru u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu, a razmatra se i mogućnost osnivanja prihvatnih centara u Albaniji.

Nova populistička Vlada Italije prestala je da prihvata nove migrante koji dolaze iz Afrike, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel pod pritiskom da ubijedi Italiju da prihvati migrante koji su iz ove zemlje došli u Njemačku, javio je AFP.

Američka agencija Bloomberg objavila je da se očekuje da će se evropski lideri dotaknuti i teme mogućnosti pristupanja Makedonije i Albanije EU.

Makedonski premijer Zoran Zaev  suočen je sa protivljenjem dijela građanja novom nazivu države, o čemu je dogovor postugnut ranije ovog mjeseca i riješen dugogodišnji spor sa Grčkom.

Tokom samita očekuje se da će evropski lideri razgovarati i o reformama eurozone, koje je predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Kada je riječ o trgovini, očekuje se da će lideri EU podržati recipročne korake protiv SAD nakon uvođenja tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, a podržat će i tužbu protiv SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Po pitanju Brexita, ne očekuje se neki veliki napredak zbog neslaganja unutar same britanske Vlade o naredim koracima.



(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.